Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kommunala utjämningssystemet ska ses över igen

Publicerad: 2 maj 2022, 14:11

SKR välkomnar att en parlamentarisk kommitté ska se över utjämningssystemet.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Det kommunala utjämningssystemet ska ses över ytterligare en gång. Bra, anser Anders Knape (M), ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner. SKR.


Ämnen i artikeln:

SKRToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

2019 klubbade riksdagen ett beslut om förändringar i det kommunala utjämningssystemet. Tre nya delmodeller infördes och förändringarna innebär att större hänsyn tas till socioekonomiska faktorer och merkostnader till följd av gles bebyggelse.

I höstas riktade finansutskottet en uppmaning till regeringen om att utreda systemet ännu en gång, med fokus på utveckling, tillväxt och likvärdig service i hela landet. 

I fredags kom beskedet att utredningen kommer att ske inom ramen för en parlamentarisk kommitté där samtliga riksdagspartier ingår. Ordförande blir Håkan Sörman, som var särskild utredare i Kostnadsutjämningsutredningen och vars förslag låg till grund för de ändringar som klubbades 2019.

Enligt ett pressmeddelande från finansdepartementet ska kommittén se över utjämningssystemets alla delar och även systemet för utjämning av kostnader för verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Beskedet välkomnas av Anders Knape, ordförande för SKR.

”Vi tycker att det är positivt att regeringen vill se över utjämningssystemet i sin helhet och att det sker i en parlamentarisk utredning för att se till att hela systemet fungerar väl. Systemet är komplext och behöver bland annat kompensera rättvist för demografiska förändringar som kommunen och regionen inte själva kan påverka”, säger han i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska redovisas om två år.

Läs också: Moderaterna lämnar regionstyret i Västernorrland 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev