fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kommunallagsexpert utreder vinstfrågan

Publicerad: 14 april 2015, 08:57

Juristen Johan Höök har utsetts till huvudsekreterare i utredningen om vinster i välfärden.

Ämnen i artikeln:

VårdpolitikVinster i välfärdenVälfärdsutredningen

Enmansutredaren och förra kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) har nu formerat sitt kansli för utredningen om offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster. Ansvarig tjänsteman blev kommunallagsexperten Johan Höök, som arbetat i regeringskansliet sedan år 2000.

Redan i november ska vinstutredningen komma med förslag om att avskaffa tvånget för landstingen att ha lagen om valfrihetssystem, Lov, i primärvården.

Hinner ni verkligen med det?

– Det är vår klara ambition, uppdraget gäller inte hela Lov-systemet utan enbart obligatoriet, säger Johan Höök, som även är expert på styrning av myndigheter.

Det har ju varit många turer i riksdagen om obligatoriet. Vad är det som gäller?

– Socialutskottet har kommit med ett tillkännagivande om att regeringen ska avbryta arbetet med att göra Lov frivillig. Men vi har våra direktiv om att avskaffa obligatoriet i primärvården.

Frågan om vinster i välfärden är så politisk. Kan man utreda sig fram till vad som är rimliga regler och vinstuttag?

– Visst är frågan politisk, men det finns också juridiska och ekonomiska aspekter. Man måste till exempel ta reda på hur det ser ut i olika branscher och vad man har för vinstnivåer.

Nyligen lade Johan Höök, som särskild utredare, fram ett förslag till en ny kommunallag. Den utredningen går i dagarna ut på remiss.

Vad är det som mest berör landstingen och sjukvården i den?

– Att fullmäktige varje mandatperiod ska lägga fast ett program för hur man ska kontrollera och följa upp verksamheter i både privat och egen regi. I det första delbetänkandet föreslog vi att kravet på uppföljning endast skulle gälla privat drivna verksamheter, nu gäller det även den egna regin.

Något mer?

– Vi föreslår också att landstingsstyrelsen ska anta en instruktion för landstingsdirektören. Chefens uppgifter ska bli lite tydligare, vilket borde bidra till att minska den höga omsättningen av chefer.

Slutbetänkandet från utredningen om vinster i välfärden ska presenteras i november 2016. Direktiven bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev