Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Konsultrapport föreslår effektivare vård i Skåne

Publicerad: 23 september 2020, 12:39

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

I en rapport som konsultföretaget McKinsey tagit fram för Region Skåne, föreslås åtgärder som ska spara regionen 1,5 miljarder kronor. Det rapporterar flera skånska medier. Mer specialiserade sjukhus och större vårdavdelningar är några av förslagen.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneSkånes universitetssjukhusÄngelholms sjukhusLasarettet i Landskrona

Konsultrapporten uppmärksammades först av Sydsvenskan, som också redovisar uppdragets prislapp på 27 miljoner kronor, inklusive moms.

Sjukhusen i regionen har jämförts på flera punkter och i en sammanställning konstateras att lösningen inte ligger i fler läkare och sjuksköterskor, utan i nya arbetssätt. Antalet läkare har under perioden 2015 till 2018 ökat med 4 procent i regionen, och antalet sjuksköterskor med 2 procent. Samtidigt har antalet slutenvårdstillfällen minskat med 2 procent och antalet öppenvårdstillfällen ökat med 2 procent. Läkarproduktiviteten beräknas under perioden ha minskat med 5 procent per år och sjuksköterskeproduktiviteten med 2 procent.

Ett antal förslag lyfts fram för att förbättra effektiviteten i regionen. Ett är att arbeta med så kallade bemanningstal för att synliggöra såväl hög som låg bemanning på avdelningar och uppmuntra till effektivare resursanvänding.

Att en avdelning med färre än 18 vårdplatser är svårare att bemanna är något annat som konstateras. På Skånes universitetssjukhus har 66 procent av vårdavdelningarna färre än 18 platser. Större avdelningar är alltså på tapeten.

Ytterligare förbättringsmöjligheter finns enligt McKinsey kring operationer. På fredagar opereras det mindre jämfört med andra dagar. Där finns alltså potential att öka produktionen.

De mindre sjukhusen i regionen föreslås också bli mer specialiserade. Sydsvenskan skriver att planerad kirurgi i allt större grad ska flyttas till de fem mindre sjukhusen. I Landskrona skulle till exempel fokus ligga på urologi, medan Ängelholm får ta hand om många reumatologifall.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev