Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Krav på aktivt nej till donation föreslås

Publicerad: 28 oktober 2019, 12:01

Foto: Thinkstock

Kristdemokraterna vill ha ett nytt register för organdonation där alla medborgare är med. De som inte själva sagt nej väntas vilja donera.


Inför Kristdemokraternas riksting i november har partiledningen sagt ja till motioner om ett nytt register för organdonation. Målet är att råda bot på bristen på organ för transplantation.

– I korthet handlar det om att upprätta ett organdonationsregister, där alla svenska medborgare över 18 år är inskrivna, och där man förväntas att man är organdonator. Om man inte vill vara det, då måste man aktivt göra ett val och säga nej, säger Ella Bohlin (KD), medlem i partistyrelsen, till Sveriges Radio Ekot.

I dag är det frivilligt att anmäla sig till donationsregistret. Ungefär 1,7 miljoner svenskar har klargjort sin inställning till donation där. Om en person som blir aktuell för donation inte finns i registret, eller har meddelat närstående sin inställning, så väntas han eller hon enligt lag vara positiv till detta. Det blir då upp till anhöriga att tolka vad den tilltänkta donatorn hade velat.

– I dag har vi ett problem att närstående, andra som väntar på organ och hälso- och sjukvårdspersonal inte riktigt vet hur man ska hantera situationer, säger Ella Bohlin.

Även Centerpartiet och Vänsterpartiet har liknande inriktningar när det gäller organdonationer. Liberalernas landsmöte tar upp frågan i november och där säger partistyrelsen också ja till motionskrav på att införa ett register där de medborgare som inte vill donera får avregistrera sig.

Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist betonar dock att det är viktigt att varje individs vilja respekteras, exempelvis om man meddelat sin inställning till en anhörig.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev