Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Krav på nya lagar för självtester

Publicerad: 8 juni 2018, 11:23

Kjell Asplund är ordförande i Statens medicinsk-etiska råd.

Smer vill ha en strategi för genteknikområdet och efterlyser en utredning som ser över lagstiftningen för att skydda den enskildas integritet.


Ämnen i artikeln:

Smer

I dag går det att köpa gentester för hemmabruk på nätet och på apotek. Nu vill Statens medicinsk-etiska råd, Smer, att det tas ett helhetsgrepp på lagstiftningen utifrån ett etiskt perspektiv. I en skrivelse till socialdepartementet föreslår Smer att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning inom genteknikområdet.

Bakgrunden är att den tekniska utvecklingen går så snabbt framåt att lagstiftningen inte hänger med. Dagens regelverk omfattar inte genetiska självtester. Här vill Smer se en kartläggning av användning, inriktning och kvalitet av genetiska självtester.

”En översyn behöver göras av behovet av nationella krav eller regler, inte minst mot bakgrund av de nya möjligheter som finns till utvidgade anlagsbärartest. En sådan behöver bland annat omfatta om och hur det säkerställs att insänt material kommer från den som sänder in provet, kvaliteten på testet, hur information om resultatet ges och om genetiska data kommer att förstöras eller förvaras, och vilka som kan få tillgång till dessa data”, skriver Smer.

Smer vill också se över hur lagen för genetiska undersökningar används i hälso- och sjukvården samt tycker att det behövs ett regelverk för stamcellsområdet.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Smer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev