Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Krav på sjukintyg tas bort

Publicerad: 13 mars 2020, 15:57

Kravet på läkarintyg avskaffas tillfälligt. Det meddelade regeringen vid en pressträff under fredagseftermiddagen. Dessutom blir Socialstyrelsen nationell inköpare av skyddsutrustning.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenDet nya coronavirusetLäkemedelsverket

Tidigare i veckan kom beskedet att karensavdraget för första sjukdagen avskaffas i åtminstone sex veckor. Från flera håll har kravet kommit att kravet på läkarintyg från sjunde sjukdagen ska avskaffas. Så blir det. Den som är sjuk kan vara hemma i upp till 14 dagar utan intyg.

– Det är ett viktigt beslut för att avlasta sjukvården, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen meddelar också att Socialstyrelsen kommer att bli nationell inköpare för skyddsutrustning, sjukvårdsmaterial och viss medicinteknik, samt distribuera det.

Under förmiddagen träffade näringsminister Ibrahim Baylan (S) och socialminister Lena Hallengren företag inom medtech för att få veta hur snabbt de kan öka produktionen. Den EU-gemensamma upphandlingen som Sverige är en del av är i gång, men går för långsamt.

Några tydliga besked om hur mycket mer de kan tillverka kom inte vid pressträffen.

Dessutom får Läkemedelsverket i uppdrag att se över vilka läkemedel som kan hållas i särskilda lager och att fördröja kassering. Läkemedelsverket ska även kartlägga sårbarheter i produktion och distribution av särskilt viktiga läkemedel som skulle kunna uppstå med anledning av virusspridningen.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev