Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kräver åtgärder mot dialysbrist

Publicerad: 30 juni 2016, 12:00

Inför en specialistutbildning i njurmedicin för sjuksköterskor. Det kräver Njurförbundet efter ett möte med sjukvårdsministern om bristen på dialysplatser.


Njurförbundet har tidigare uppmärksammat problemen i dialysvården, bland annat i en debattartikel i Dagens Medicin. Detta ledde fram till ett möte med sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i måndags. Under mötet framförde Njurförbundet sin oro till ministern.

– Det vi framförde var att man måste säkerställa personalbemanningen när det gäller dialyssjuksköterskor, säger Håkan Hedman, förbundsordförande i Njurförbundet.

Ett förslag från Njurförbundet är att det införs en specialistutbildning i njurmedicin för sjuksköterskor för att locka fler att vilja arbeta med dialyspatienterna. Håkan Hedman varnar för riskerna med dagens situation där flera landsting har minskat antalet dialystillfällen för patienterna.

– Det mest allvarliga är att den medicinska kvaliteten hotas, säger han.

Under sommaren blir bristen på dialyssjuksköterskor extra kännbar för patienterna. Möjligheten att åka på semester är liten då få sjukhus har möjlighet att erbjuda gästdialys för patienter från andra orter.

– Det innebär att många som har dialys inte kan åka till sommarstugan eller någon annanstans utan måste stanna hemma hela semestern, säger Håkan Hedman.

Han är nöjd med mötet med Gabriel Wikström trots att ministern inte kunde ge några löften.

– Han har satt sig in i frågeställningen och vi känner att vi har fått upp frågan på agendan, säger Håkan Hedman.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News