Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kräver att EU agerar i Fikru Marus fall

Publicerad: 22 december 2016, 15:13

Foto: Privat (montage av Dagens Medicin)

På fredagen inleds formellt den nya rättegången mot den svenske hjärtläkaren Fikru Maru. Och Sveriges EU-parlamentariker uppmanar nu EU att sätta press på Etiopien.

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Arton svenska EU-parlamentariker, alla förutom de sverigedemokratiska, har skrivit ett brev till Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik och vice ordförande i Europeiska kommissionen. I brevet fördömer de behandlingen av Fikru Maru i Etiopien. De skriver också att Sveriges ansträngningar för att få honom fri så här långt har varit ofruktsamma, och att de därför förväntar sig och ”kräver ett snabbt agerande från EU”.

Den fängslade och sjuke svenske hjärtläkaren Fikru Maru åtalades nyligen på nytt i Etiopien, den här gången för terroristbrott. Han anklagas för att vara huvudman till ett uppror och en brand som utbröt på fängelset där han själv satt fängslad, strax innan han fick föras till sjukhus för behandling för lungkollaps.

På fredag inleds formellt rättegången. Det rör sig mest är en formalitet, en sorts upprop där det bland annat klargörs vilka som är advokater, säger hans svenske advokat Hans Bagner. Rättegången kommer sannolikt att ta lång tid.

– Det är 38 tilltalade och det är inte lätt ens i Sverige och det är absolut inte lätt där, säger Hans Bagner.

– Det är den mest oroväckande biten, att det kommer pågå länge. Det känns inte alls bra, säger han och syftar till Fikru Marus hälsotillstånd.

I början av september i år insjuknade Fikru Maru och fick behandlas för lungkollaps, eller pneumothorax, på sjukhus i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Nu har han genomgått en operation, men med de begränsade resurserna som finns i landet känner Hans Bagner inte att läget är under kontroll för den svenske hjärtläkaren.

Fikru Maru satt fängslad i tre och ett halvt år misstänkt för korruption, innan han fick sin tidigare dom. Hans fall var en del i ett större mål, som av många sågs som en politisk strid, där tullministern anklagas för korruption. Nu står Fikru Maru alltså återigen inför en rättegång som sannolikt drar ut på tiden, och även denna gång tros anklagelserna ha politiskt grund.

Relaterat material

”Besök den fängslade Fikru Maru, sjukvårdsministern”

Fikru Maru anklagas för nya brott

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev