Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kräver mer forskning kring patientsäkerhet

Publicerad: 23 november 2015, 09:03

Trots att tusentals patienter dör varje år av patientskador, fattas vetenskaplig kunskap om vad som behöver göras, skriver läkare och forskare på DN Debatt.


De åtta debattörerna konstaterar att det går att läsa berättelser om patienter som råkat illa ut i vården varje dag, samtidigt som vårdpersonal slår larm. Detta medan den som är ansvarig för verksamheten hävdar att ”patientsäkerheten inte är hotad”, något debattörerna noterar har valts till värsta vårdfloskeln i Dagens Medicin.

Det som debattörerna saknar är väl grundad kunskap hög patientsäkerhet – vad innebär den i praktiken, när är den tillräckligt bra? Det behövs mer forskning om patientsäkerhet, anser de och föreslår att sådan ska ingå i den kommande forskningspropositionen.

För det första vill debattörerna att staten tar ett tydligt snavar för en nationell kunskapsuppbyggnad. Och för det andra efterlyser de en genomtänkt strategi för hur resultaten från forskning och utveckling ska bli användbar. För det tredje vill artikelförfattarna ha ett nationellt kunskapscentrum för patientsäkerhet.

Relaterat material

”Patientsäkerheten är inte hotad”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News