Politik
Kriskommission ska kartlägga OPS-lösning
Publicerad: 22 februari 2018, 16:36
Annika Strandhäll.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
En kartläggning av kontrollmekanismer, OPS-lösningen och hur offentliga medel använts. Så ser direktiven för regeringens kriskommission ut.
Direktiven för den aviserade kriskommissionen kring turerna om Nya Karolinska Solna innebär inget ansvarsutkrävande av Stockholms läns landsting. Det var både socialminister Annika Strandhäll (S) och statssekreterare Agneta Karlsson (S) tydliga med när utredningsdirektiven presenterades. Som Dagens Medicin tidigare berättat ifrågasätter jurister om utredningens uppdrag inte är i konflikt med det kommunala självstyret.
– Det är vår bedömning att de direktiv vi nu har på bordet är förenliga med grundlagen, säger Annika Strandhäll.
Agneta Karlsson säger att det inte handlar om någon formell granskning. Istället handlar det om en kartläggning.
– Det här har diskuterats fram och tillbaka under flera år och regeringen har valt att inte agera. Nu gör man det och vi har verkligen vägt det kommunala självstyret mot det medborgerliga intresset och landat i en rimlig balans. Med de här skrivningarna tycker vi att vi håller oss inom ramarna.
Framförallt ska utredaren kartlägga hur ”relevanta kontrollmekanismer har tillämpats vid beslut och genomförande av upphandlingar, investeringar och större organisationsförändringar”, kort sagt hur OPS-lösningen har använts i det enda landsting som provat modellen.
Utredningen ska också lämna förslag på åtgärder kring eventuella brister i hur statsbidragen använts och förändrad lagstiftning.
Vem som får utredningsuppdraget har inte presenterats ännu.
Utredningen ska vara klar 1 mars 2019.
Utredarens uppdrag
■ Utredaren ska syna och kartlägga formerna för offentlig-privat samverkan (OPS-lösningar), styrning och kontroll i landstingen.
■ Den enda OPS-lösning som finns i sjukvården är den vid bygget av Nya Karolinska.
■ Nya Karolinska är den enda projekt som nämns i utredningsdirektiven.
■ Utredaren ska syna risker för att offentliga medel, även statliga, inte används effektivt och rätt.
■ Lägga förslag för att åtgärda eventuella brister.
■ Lämna förslag på lag- eller regeländringar, vid behov.
Källa: Regeringskansliet/TT