Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Krislägesavtalet avaktiveras i Region Stockholm

Publicerad: 21 augusti 2020, 12:30

I närmare fem månader varade det särskilda avtalet, med längre veckor och ständig beredskap, för totalt 1 600 medarbetare inom intensivvården i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenRegion Stockholm

Från och med den 1 september ska krislägesavtalet i Region Stockholm avaktiveras.

– Bedömningen från våra tjänstemän är att vi från och med den 1 september inte längre uppfyller de villkor som finns för att ha ett krislägesavtal, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.

Totalt har nästan 1 600 medarbetare inom intensivvården varit anvisade att arbeta enligt krislägesavtalet. Som flest var 1 257 personer anvisade vid samma tidpunkt. Avtalet, som innebär 48-timmars arbetsveckor och ständig beredskap för att rycka in på ledig tid, medför en väldigt tuff arbetsmiljö för de anställda.

– Vi vill inte ha det aktiverat en enda minut längre än nödvändigt. Det är otroligt slitsamt för våra anställda, säger Irene Svenonius.

Beslutet offentliggjordes på fredagen, men fattas formellt på nästa regionstyrelsemöte den 25 augusti. Därefter skickar Region Stockholm en begäran till arbetsgivarna SKR och Sobona om att avaktivera avtalet.

Att det nu sker ser Irene Svenonius som en ”milstolpe”, ett kvitto på att vården är tillbaka i ett normalläge.

– Pandemin är inte över men vi har fått ner smittoutbrottet till en nivå som gör att vi är tillbaka i en normal vård. Nu kan vi, med hög beredskap för en ökning, börja arbeta med att beta av alla de uppskjutna operationer och behandlingar som har varit under våren.

Det är första gången någonsin som Region Stockholm har aktiverat krislägesavtalet, och även under pandemin har de varit den enda regionen som behövt ta till åtgärden. Slutnotan har ännu inte landat hos regionen, men prognosen för kostnaden ligger på runt 300 miljoner kronor.

– Det är verkligen en unik åtgärd i en unik tid, säger Irene Svenonius.

– Samtidigt har det varit helt nödvändigt att ha det aktiverat under en så här lång tid. Både för att ha en kapacitet i sjukvården som kan möta sjukdomsutbrottet och rädda liv, och för att kunna se till att alla inom intensivvården som så önskade skulle kunna få sina fyra veckors semester.

TT: Det finns fortfarande smittspridning i samhället. Finns det någon risk att ni häver avtalet för tidigt?
– Vi bedömer inte att det är för tidigt. När vi hade som flest patienter totalt som vårdades för covid-19 hade vi över 1 100 per dygn, i går var vi nere på 43 patienter. Utbrottet har kommit ner till en nivå där det är en sjukdom bland många andra, även om den fortfarande är helt oberäknelig.

TT: Kommer ni att kunna hantera en eventuell andra våg i höst?
– Det är absolut bedömningen. Det finns en ständig beredskap för att åter kunna förändra i hur vården bedrivs, från planerad vård till den här mer oberäkneliga sjukdomen. Behöver vi öka antalet intensivvårdsplatser igen så gör vi det.

Irene Svenonius säger att hon är glad att krislägesavtalet nu avaktiveras – inte minst för att de anställda inom vården får återgå till normala arbetstider igen.

– Sjukvårdspersonalen har gjort heroiska insatser. Man har haft en väldigt hög överlevnad av patienter internationellt sett och har gjort fantastiska insatser för Stockholmarna, säger hon.

ALICE NORDEVIK/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev