måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik mot granskning av åldersbedömningar

Publicerad: 12 oktober 2020, 12:24

Foto: JKF Photo/Rättsmedicinalverket

Vilka som ska ingå i expertgruppen som ska bistå granskningen av Rättsmedicinalverkets metod för medicinsk åldersbedömning får nu kritik. Det skriver Läkartidningen.

Ämnen i artikeln:

RättsmedicinalverketÅldersbedömningar

SH


I förra veckan meddelade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) hur den expertgrupp ska se ut som ska delta i granskningen av Rättsmedicinalverkets metod för åldersbedömningar av asylsökande. I gruppen om nio experter som presenterades ingår Elias Palm, avdelningschef på Rättsmedicinalverket. Elias Palm har själv varit med och utvecklat metoden och försvarat den. Nu möter utnämningen kritik.

– Slutgiltigt kan expertgruppen och utredningen förstås bara bedömas utifrån vad den kommer fram till och levererar. Men jag noterar att det delvis är de mest styvnackade försvararna av det här kontroversiella metodvalet som utsetts som experter – samtidigt som de som kritiserat metodvalet inte finns där, säger Mikael Sandlund, ordförande i Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik, till Läkartidningen.

Han ställer sig också frågande till att det saknas internationell expertis i gruppen.

Gruppens uppdrag är att granska Rättsmedicinalverkets metod samt kunskapsunderlaget och hur det har sett ut över tid.

Regeringens särskilda utredare är Maria Eka, chefsrådman i förvaltningsrätten i Stockholm. Till Läkartidningen säger hon:

– Hur sammansättningen av expertgruppen ser ut är ingenting som jag har påverkat eller haft inflytande över, utan det är justitiedepartementet som har utsett de här personerna som experter.

Hon säger också att utredningen kommer att ha kontakt även med personer utanför den nu tillsatta gruppen, inklusive internationell expertis.

Dagens Medicin söker Morgan Johansson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev