Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik mot myndighets nej till generisk förskrivning

Publicerad: 10 mars 2015, 08:38

NY VERSION: Läkarförbundet hoppas att det till slut ska bli generisk förskrivning i Sverige, trots att Läkemedelsverket i en utredning som skickats på remiss säger nej.


I en ny rapport från Läkemedelsverkets anser myndigheten att generisk förskrivning inte bör införas, en fråga som myndigheten har utrett två gånger tidigare.

Emma Spak, ordförande för Läkarförbundets råd för läkemedel, it och medicinteknik, blev förvånad över slutsatsen.

– När vi och andra organisationer mötte Läkemedelsverket vid ett intressentseminarium var de flesta positiva till generisk förskrivning och vi trodde att det skulle bli av den här gången, säger hon.

Från Läkarförbundets sida är man tydlig med att man vill ha förskrivning med substansnamn i stället för med produktnamn.

– Vi tror att det är så vi behöver jobba med läkemedel i framtiden. Vi som förskrivare väljer vilken substans en patient behöver för behandlingen, inte vilken tillverkare som har gjort läkemedlet.

Sedan tidigare har Sverige ett generiskt utbyte som innebär att apoteken ska byta ut ett läkemedel när det finns ett likvärdigt preparat som är billigare.

– Vi tycker att det är märkligt att Läkemedelsverket förespråkar ett generiskt förhållningssätt och att man sedan faktiskt avstyrker en framtida generisk förskrivning, säger Emma Spak.

Hon påpekar att det är en remiss och inte ett färdigt beslut som myndigheten har presenterat.

– Vi ska komma med våra synpunkter och andra ska lämna in sina remissvar. Vi hoppas fortfarande att det i slutändan ska landa i att man bestämmer sig för generisk förskrivning.

Sveriges Farmaceuter hör också till intressenterna som ska lämna remissvar. Kristina Niemi, förbundsdirektör, uppger att generisk förskrivning har förespråkats av många medlemmar under flera års tid.

– Det har varit en ganska generell åsikt bland många av våra medlemmar. Vi ska nu sätta oss in i Läkemedelsverkets resonemang och sedan ta ställning till det.

I Läkemedelsverkets rapport lyfts några skäl fram till varför man inte anser att generisk förskrivning förbättrar patientsäkerheten. Bland annat uppges att det kan skapa förvirring om det finns två parallella sätt att förskriva läkemedel, både med produktnamn och med substansnamn. Två system skulle behövas då det ibland finns medicinska skäl att förskriva en produkt i stället för en substans och det finns substanser som inte kan förskrivas generiskt, enligt Läkemedelsverket.

Myndigheterna framhåller också att en ändring till generisk förskrivning skulle innebära mycket stora kostnader då det kräver att många system ska anpassas.

Relaterat material

Vill ha obligatorisk generisk förskrivning

Nytt förslag om att införa generisk förskrivning

Många positiva till generisk förskrivning

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev