Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik mot narkolepsiersättning

Publicerad: 12 maj 2016, 06:10

Läkemedelsförsäkringen får fortfarande in tre-fem ansökningar per månad om narkolepsiskador efter GSK:s vaccin Pandemrix.


I dag, torsdag, ska riksdagen ta beslut om den nya lagen om ersättning till de som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensa. Enligt förslaget ska maximalt tio miljoner kronor betalas ut per person — pengar som ska täcka inkomstbortfall. Hur stor totalersättningen blir är dock oklart eftersom det fortfarande kommer in nya anmälningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi får fortfarande in ansökningar om narkolepsiskador efter Pandemrix. Vi får in tre, fyra, fem ansökningar per månad, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen, till radion.

Totalt har det kommit in 475 ansökningar om ersättning för narkolepsi till följd av pandemivaccineringen. 311 av dem har bifallits.

Men lagens konstruktion, med ett tak för hur mycket den enskilde kan få i ersättning, menar Narkolepsiföreningen, innebär att det inte blir någon verklig ersättning för en förlorad inkomst.

– Vissa är väldigt unga och det kan ta 20 år innan de får någon ersättning. Då har de 10 miljonerna tappat i värde. Det kommer inte att räcka till och nå upp till nivån för en vanlig inkomst, säger ordförande Margareta Eriksson.

Relaterat material

Vaccinavtal ska skydda från nästa pandemi

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev