Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik mot ökad politikermakt

Publicerad: 18 februari 2015, 11:10

De högsta landstingscheferna i Uppsala tillsätts numera av politiker.


Tidigare har förvaltningscheferna i Landstinget i Uppsala län tillsatts av landstingsdirektören. Men sedan en tid tillbaka är nu i stället politikerna i landstingsstyrelsens arbetsutskott som bestämmer vem som är lämplig för exempelvis uppdraget att leda ett sjukhus eller ansvara för primärvården.

– Jag tror att det kan bli svårt att veta vem man egentligen ska svara inför, vem som är den närmaste chefen. Det kan bli problem om man politiserar tillsättningen av tjänstemän på det sättet man nu gör från vänstermajoriteten i landstinget, säger oppositionslandstingsrådet Johan Örjes (C) till Sveriges Radio Uppland.

Den borgerliga alliansen ska ha reserverat sig mot beslutet när det röstades igenom i landstingsstyrelsen. Styrelsens ordförande, Börje Wennberg (S), tycker inte att det är konstigt med de politiska chefstillsättningarna. Han poängterar också att det under de senaste två mandatperioderna har varit så att det är landstingsstyrelsens ordförande som lett arbetet med rekryteringen, även om landstingsdirektören sedan fattat det formella beslutet.

– Det är naturligt att man ger legitimitet åt cheferna och att det är det politiska organet som gör det, säger Börje Wennberg till Sveriges Radio Uppland.

Relaterat material

”Jag får inte fega ur och inte vidta nödvändiga åtgärder”

Kerstin Westholm blir tf landstingsdirektör

Landstingsdirektören i Uppsala län får sparken – igen

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev