söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik mot ordnat införande

Publicerad: 30 juni 2017, 15:30

Bild: Thinkstock

Processen är inte tillräckligt transparent och det finns fortfarande ojämlikhet i läkemedelsbehandlingen. Det konstaterar Vårdanalys i en utvärdering av ordnat införande.

Ämnen i artikeln:

Myndigheten för vård- och omsorgsanalysLäkemedel

Myndigheten för vård och omsorgsanalys, Vårdanalys, har utvärderat processen för ordnat införande av nya läkemedel. I sin rapport konstaterar myndigheten att ordnat införande kan bidra till en mer jämlik läkemedelsanvändning. Men myndighetens granskning visar att det fortfarande finns ojämlikhet i behandlingen med flera läkemedel som genomgått processen för ordnat införande.

I rapporten nämner Vårdanalys läkemedlet Entresto (sacubitril/valsartan) som används vid behandling av hjärtsvikt som ett läkemedel där det fortfarande finns tydliga skillnader i behandling mellan olika delar av landet. Detsamma gäller för läkemedlet Lynparza (olaparib) vid äggstockscancer. Däremot konstaterar Vårdanalys att införandet av nya läkemedel vid hepatit C har varit snabbt och jämlikt.

Vårdanalys efterlyser i sin rapport en mer transparent och förutsägbar process för ordnat införande som utgår från tydliga och mätbara mål.  Till exempel ifrågasätter Vårdanalys NT-rådets (rådet för nya läkemedelsterapier) roll och den rättsliga statusen för rådets rekommendationer. Rådets koppling till landstingen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och om dess rekommendationer kan överklagas måste klargöras, skriver Vårdanalys.

Enligt Vårdanalys anser patienterna att processerna för ordnat införande av läkemedel är för komplexa och svåra att få information om. Myndigheten uppmanar regeringen att se till att det finns tillgång till ”en samlad, oberoende och patientanpassad information om nya läkemedel och hur de förs in på den svenska marknaden”.

Regeringen uppmanas också att stärka förutsättningarna för att följa upp läkemedelsanvändningen. Det behöver skapas förutsättningar för att ”klarlägga i vilken utsträckning som över- respektive underbehandling förekommer och om det finns skillnader mellan olika befolkningsgrupper”, skriver Vårdanalys. Slutligen uppmanas landstingen att arbeta mer proaktivt för att utjämna skillnaderna i läkemedelsbehandling mellan olika delar av landet och mellan olika befolkningsgrupper.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev