söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik mot regeringen – ”förtvivlat långsamt”

Publicerad: 31 mars 2022, 13:06

Coronakommissionens Mats Melin och Joakim Sonnegård frågas ut i KU. Foto: Paul Wennerholm/TT

Relationen var bitvis irriterad mellan Coronakommissionen och regeringen. I riksdagens KU-granskning är en fråga om regeringen försökte mörka information. Det vill inte kommissionens ordförande Mats Melin spekulera om.
– Men det gick förtvivlat långsamt, säger han om utlämningen av dokument.

Ämnen i artikeln:

CoronakommissionenMats Melin

T

TT


Först ut i vårens KU-utfrågningar är Coronakommissionens ordförande Mats Melin och huvudsekreterare Joakim Sonnegård. I början av året läckte uppgifter ut om oenighet mellan kommissionen och regeringen. Kommissionen hade problem att få del av den dokumentation den ansåg sig behöva för att granska regeringens pandemihantering.

Moderaterna och Sverigedemokraterna hävdar i sina KU-anmälningar att regeringen har mörkat information och vill att KU granskar agerandet.

Men Mats Melin vill ogärna spekulera om orsaken till att det var så svårt att få del av information. Klart är dock att senfärdigheten ledde till att kommissionen fick del av dokumentation väldigt sent i processen, vilket påverkade kommissionens arbete.

– Hade vi haft tillgång till material tidigare hade vi haft ytterligare tid att värdera innehållet och haft möjlighet att diskutera med regeringskansliet om det fanns mer information, säger han.

Senfärdigheten ledde till tidspress när slutrapporten skulle färdigställas. Tid och mental kraft fick läggas på frågan om vilken information man kunde få del av, enligt Melin.

Han hoppas ändå att kommissionen till slut fått ut det man behövt för att göra sin granskning.

– Men det kan man inte veta, säger han.

Regeringen har hävdat att det till en början var oklart vilken information som kommissionen frågade efter och att det i vissa fall inte gick att lämna ut dokument, eftersom det inte fanns några.

– Jag var uppriktigt förvånad över att det inte förts några anteckningar, säger Melin om arbetet i Gruppen för strategisk samordning (GSS) – en central grupp av statssekreterare som samordnat regeringens pandemiarbete, och särskilt hamnat i fokus för kritiken mot brist på dokumentation.

I grunden tycker Melin att den bristande dokumentationen är mer allvarligt, än att det tog tid att få ut information från regeringskansliet.

Coronakommissionen presenterade sin slutrapport den 25 februari. Regeringen, kommuner, regioner och myndigheter hade redan i delrapporter fått kritik för hur smittan kunde ta sig in i äldreomsorgen och för att det tog lång tid att bygga upp storskalig testkapacitet.

Nu tillkom mer kritik mot att regeringen och Folkhälsomyndigheten agerade för sent, särskilt i början av pandemin. Regeringen fick också kritik för att ha lyssnat för mycket på Folkhälsomyndigheten.

Maria Davidsson/TT

Läs vår bevakning om Coronakommissionen

Coronakommissionen nekas ta del av regeringens underlag

Regeringskansliet: ”Tydligare vad Coronakommissionen vill ha”

Coronakommissionen vill se GSS hemliga dagordningar

JO: Fel med generella besöksförbud på sjukhus

”Hur viruset kom in i landet är en central fråga”

 

Här hittar du alla artiklar om coronakommissionen.  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev