Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik mot Sahlgrenskas ”tystnadskultur”

Publicerad: 15 januari 2019, 11:06

Cecilia Dalman Eek.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån, riksdagen/press

Sahlgrenskas styrelseordförandes uttalanden om att anställda inte borde vädra sin kritik offentligt stöter nu på patrull från oppositionen.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

I en intervju med Göteborgs-Posten sa Henrik Ripa (M), ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse, nyligen att han visserligen respekterade den kritik som sjukhusets läkare fört fram mot sparkraven. Samtidigt var han kritisk till att kritiken kommunicerats utåt.

”Det är ungefär som att en flygkapten skulle säga ”vi har så tuffa arbetsförhållanden att jag inte vet om vi kommer att kunna landa i dag”. Det sätter press på arbetsgivaren, men det är också ett problem i bemärkelse att patienterna blir rädda”, sa han i tidningens intervju.

Uttalandet har stött på kritik bland Dagens Medicins läsare som bland annat konstaterat att det är självklart att vara ärlig mot patienterna och att ”extremväder” faktiskt är en orsak till att flygningar ställs in.

Nu sällar sig även oppositionen till kritikerkören och Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger i ett pressmeddelande att Socialdemokraterna ser allvarligt på hur sjukhusets ordförande vill tysta de anställdas kritik.

”Tystnadskultur är inget bra sätt att skapa det förtroendefulla klimat som krävs för att lösa sjukhusets utmaningar. Snarare är det tvärtom – de utvecklingsinsatser som behövs kräver öppenhet och ömsesidigt förtroende. Den dag patientrisker och personalbelastning inte får diskuteras har patienterna verkligen något att vara rädda för”, säger Cecilia Dalman Eek, enligt pressmeddelandet.

Relaterat material

Sahlgrenskas ledning vill att kritiker talar tyst

600 läkare protesterar mot besparingar på Sahlgrenska

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev