Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik mot skånsk primärvård

Publicerad: 12 augusti 2016, 11:33

Anders Åkesson (MP) säger att någon ytterligare omorganisation inte är trolig.

Foto: Nils Jakobsson

Den tredelade organisationen av den skånska primärvården är inte effektiv och gynnar inte samarbete mellan primärvården och sjukhusen. Det konstaterar en ny revisionsrapport.


Ämnen i artikeln:

Region SkånePrimärvård

Indelningen av den skånska primärvården i tre delar, Kryh, Sund och SUS var omdebatterad när den genomfördes i januari 2015. Nu har revisionsfirman Deloitte på Region Skånes uppdrag genomfört en granskning av hur styrningen av primärvården fungerar i den nya organisationen.

Revisionsrapporten riktar skarp kritik mot den nya organisationen. Den politiska organisationen ”kan inte anses främja effektiviteten i verksamheten”, konstaterar rapporten. Den nya organisationen får också kritik för att den inte anses främja samarbete mellan primärvården och sjukhusvården. De tre sjukvårdsnämnderna kritiseras även för att de inte tagit tillräckligt stort ansvar för verksamheternas ekonomi.

Trots kritiken i rapporten är någon omorganisation av primärvården i Skåne inte aktuell enligt regionrådet Anders Åkesson (MP).

– Det vi behöver i skånsk sjukvård just nu är inte ännu en omorganisation. Det tror jag skulle vara förödande. Men vi ska arbeta med de brister som finns i den organisation vi har så att den kan bli effektivare, säger han till Dagens Medicin.

Rapporten ger också en känga till ersättningssystemet i den skånska primärvården som beskrivs som ”komplicerat” och inte tillräckligt transparent. Revisorerna skriver att ersättningssystemet inte ger förutsättningar för att styra primärvården effektivt och långsiktigt.

– Det här visar att det finns brister i ersättningssystemet. Men vi kan inte bara prata om hur systemet är utformat. Vi måste också prata om hur stor ersättningen är. Vi behöver en skattehöjning under den här mandatperioden för att tillföra mer resurser till den skånska sjukvården, säger Anders Åkesson.

Han leder arbetsgruppen ”Primärvård 2.0” som ska utveckla den skånska primärvården. Ett arbete där revisionsrapportens slutsatser nu ska vägas in.

– Vi ska jobba för att skapa förutsättningar för primärvården på lång sikt, säger Anders Åkesson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Region SkånePrimärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev