Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik mot sparplanen i Västernorrland

Publicerad: 9 september 2015, 09:13

2013 rustades operationssalarna vid Sollefteå sjukhus upp för 15 miljoner kronor, nu kan de snart stå oanvända.

Foto: Landstinget Västernorrland, Kommunikationsavdelningen

Ortopeder och kirurger får inte landstingets ekvation att gå ihop.


Ämnen i artikeln:

Sollefteå sjukhusLandstinget Västernorrland

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat ser politikerna i Landstinget Västernorrland just nu över ett omfattande sparpaket som bland annat innefattar en nedläggning av all operativ verksamhet vid Sollefteå sjukhus.
Tanken är att operationerna till viss del ska fördelas till landstingets andra sjukhus.

– Ekvationen går inte ihop. Vårdbehovet slutar ju inte att finnas bara för att man stänger ner verksamheten i Sollefteå, säger Ellenor Andersson, överläkare vid ortopeden på Sollefteå sjukhus, till Örnsköldsviks Allehanda.

Enligt tidningen har neddragningen av vårdplatser i länet redan gjort att väntetiden för att operera ett knä gått från mellan sex och åtta veckor till att i dag vara uppe i sex månader.

Och det är inte bara ortopederna i Sollefteå som har svårt för landstingets matematik.

– Redan i höst ska tjocktarmsoperationerna flyttas till Sundsvall samtidigt som de går ner från tolv till sju operationssalar när man bygger om. Jag förstår inte hur de resonerar när de lägger ner Sollefteå samtidigt som Sundsvall ska dra ner på operationssalar och bygga om. Det kommer att upp till två år innan vi är fullproducerande igen, säger Bo Göran Widman, överläkare vid kirurgen till Örnsköldsviks Allehanda.

Kostnaden för ombyggnationen av operationssalarna vid Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand uppgår, enligt tidningen, till 380 miljoner kronor.

Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistvården i Landstinget Västernorrland, säger till tidningen att ingen verksamhet ska flyttas från en dag till en annan och att det kommer att göras konsekvensanalyser innan någonting stängs.

På Örnsköldsviks Allehandas fråga om hon är nöjd med det sparförslag hon arbetat fram svarar hon:

– Nöjd och nöjd. Det är jättetufft och jag har full förståelse för att människor är oroliga. Jag hade hellre sett att landstinget fick mer pengar men det här är den möjlighet vi har att göra besparingar och samtidigt erbjuda samma vård, även om det blir mer resor för min del.

Relaterat material

Här är Västernorrlands sparplan

Delar av Sollefteå sjukhus kan läggas ner

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev