Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik om dålig förankring välkomnas

Publicerad: 24 oktober 2018, 13:15

Jenni Nordborg, chef för regeringskansliets life science-kontor

Foto: Pax Engström Nyström

“Inspelet är jättebra”, säger Jenni Nordborg, regeringens life science-samordnare, om kritiken som Vetenskapsrådet riktar mot arbetet med en nationell strategi.


På regeringskansliets life science-kontor pågår arbetet för fullt med att ta fram en nationell strategi som ska främja arbetet med den tvärvetenskapliga forskningsgrenen i Sverige. Som ett steg i processen släppte kontoret i somras en färdplan som berörda parter fick bemöta och svara upp med konkreta idéer på.

Det är också med i avstamp i färdplanen som nu Vetenskapsrådet riktat kritik mot kontoret och hur arbetet med strategin utförs. Rådet skriver i en debattartikel att det finns “stora brister i de resonemang som presenteras” i färdplanen, och lyfter ett varningens finger för att den nationella strategin kan komma att bli effektlös eftersom innehållet inte har förankrats bland alla aktörer.

Chefen för life science-kontoret, Jenni Nordborg, tycker att inspel, som Vetenskapsrådets, är betydelsefulla för det pågående arbetet och för att Sverige ska kunna flytta fram sina positioner inom life science.

– Vi välkomnar verkligen den här diskussionen, engagemanget och den gemensamma kraftsamlingen som på riktigt behövs från alla parter. Det är en förutsättning för att kunna etablera en nationell life science-strategi, säger Jenni Nordborg.

Kontoret är nu inne i ett skede där de ser om det finns luckor bland de dialoger och inspel som de mottagit, berättar hon.

– Att allt är förankrat överallt blir ju en oerhörd utmaning. Det är inte svårt att låta alla komma till tals men det krävs ju ett gemensamt ansvar och en kraftsamling från alla parter för att kunna etablera en nationell strategi.

Kontoret har löpande träffar med representanter från bland annat akademin, vårdaktörer på kommunal- och landstingsnivå, myndigheter och industrin. Vetenskapsrådet har de också en dialog med på olika plan, enligt Jenni Nordborg.

– Vi tackar inte nej till någon och jag ser också det här som en inbjudan till att ha än mer dialog. Sen ska man komma ihåg att den färdplan som vi publicerade efter några månader är en inbjudan till dialog. Det är inte en förlaga till strategin.

Så det går fortfarande att sätta sin prägel på den nationella strategin?
– Ja definitivt.

Men är det inte lite ont om tid, strategin ska väl läggas fram vid årsskiftet?
– Till årsskiftet behöver vi komma fram med ett första steg i strategiarbetet som visar på progress. Men en nationell strategi i life science blir inte klar i det perspektivet.

Relaterat material

”Strategin riskerar att inte få någon effekt”

Nu ska life science-strategin konkretiseras

Så blir regeringens nya life science-satsning

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev