Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritiserad dom om underskott får ok

Publicerad: 18 november 2016, 09:50

Beslutet att låta vården på Gotland kosta 80 miljoner mer än budgeten tillät var inte olagligt. Det slår förvaltningsrätten fast.


Ämnen i artikeln:

Region Gotland

I september klubbade regionfullmäktige på Gotland att hälso- och sjukvårdsnämnden skulle få överskrida budget med 80 miljoner kronor. Inte okej, tyckte flera oppositionspartier, som reserverade sig mot beslutet. Centerpartisten Anna Andersson överklagade dessutom beslutet till förvaltningsrätten – som nu ger fullmäktige rätt.

– Domen är nästintill obegriplig. Fullmäktige är skyldigt att ange hur beslutet ska finansieras, säger professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin till Sveriges Radio P4 Gotland.

Men Anna Andersson är nöjd.

– Jag ville få det prövat om de beslut vi tar är lagliga. Nu har vi fått besked om att det var det, säger hon till Dagens Medicin.

Hon kommer inte överklaga domen.

– Mitt överklagande av beslutet handlade inte om att jag inte vill ha någon vård på Gotland vilket vissa försöker få det till. Jo, det vill vi men de beslut vi fattar måste också vara lagliga. Nu vet vi att de var det. Sedan har ju vi som opposition också ett mer färdigt finansieringsförslag som kan bromsa underskottet.

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

Region Gotland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev