lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kronoberg backar om nattstängd akut

Publicerad: 19 juni 2017, 08:54

Ljungby lasarett, akutmottagningen. Foto: Clara Enqvist, Region Kronoberg

Regionen drar nu tillbaka ett kritiserat förslag att nattetid stänga akutmottagningen och akutkirurgin vid Ljungby lasarett.

Ämnen i artikeln:

Ljungby lasarettAkutsjukvård

JK


I förra veckan lade Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg, fram ett förslag om att akutmottagningen och akutkirurgin skulle stängas nattetid. Nattstängningen var en del av ett större sparförslag som var tänkt att spara 60 miljoner kronor, något som främst skulle åstadkommas genom att dra ner andelen hyrpersonal.

I fredags försökte Per-Henrik Nilsson övertyga ett hundratal sjukhusanställda om att förslaget var nödvändigt för att få ordning på regionens ekonomi som han beskrev som ett raserat korthus. Han misslyckades.

– Om ni sätter tumskruvarna på hyrläkarna kommer fler att fly. Men jag har medkänsla med dig Per-Henrik, du har ett omöjligt uppdrag, sade överläkaren Thomas Nilsson på mötet, rapporterar tidningen Smålänningen.

I går, söndag, meddelade Anna Fransson (S), ordförande regionstyrelsen, och Charlotta Svanberg (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, att hälso- och sjukvårdsdirektören fått ett förändrat uppdrag som inte innefattar förändringen av akutuppdraget på Ljungby lasarett. På måndagen publicerade Smålänningen också ett öppet brev där en enig läkarkår vid Ljungby lasarett vädjade till politikerna om att inte gå vidare med nattstängningen i sparförslaget. Enligt läkarna skulle en nattstängning medföra en sämre vård och inte innebära någon minskning av behovet hyrpersonalen i regionen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev