Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kunskap om kronisk trötthet för låg

Publicerad: 7 maj 2018, 05:53

Annika Strandhäll (S).

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Kunskapen om så kallat kroniskt trötthetssyndrom är för låg. Regeringen ger nu Socialstyrelsen i uppdrag att se över kunskapsläget för att kunna ge vården bättre stöd.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenAnnika Strandhäll

Upp till 40 000 svenskar kan lida av kroniskt trötthetssyndrom, ME/CFS, men kunskapen om sjukdomen är för låg. Det anser socialminister Annika Strandhäll (S).

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att se över kunskapsläget och tilldelar myndigheten 500 000 kronor som ska användas under året.

Kroniskt trötthetssyndrom medför en trötthet som inte går över efter vila, en sjukdomskänsla som kan utlösas av ansträngningar, men även koncentrationssvårigheter och minskad tolerans för stress. Andra vanliga symptom är magbesvär, huvudvärk och smärta.

Riksförbundet för ME-patienter (RME) räknar med att upp till 40 000 svenskar kan vara drabbade, men det finns i dag inga exakta uppgifter.

Runt 25 procent av de patienter som har fått diagnosen är så svårt drabbade att de lever bundna till sina hem. Sjukdomen räknas som kronisk och få patienter återfår sin tidigare funktionsförmåga, enligt RME.

Vad som orsakar kroniskt trötthetssyndrom är inte säkert fastställt men Världshälsoorganisationen (WHO) klassar ME/CFS som en neurologisk sjukdom.

Socialstyrelsens uppdrag är att utifrån en genomgång av aktuell kunskap kring kronisk trötthet bedöma möjligheterna att bättre stödja hälso- och sjukvården så att drabbade patienter kan få bättre vård.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev