Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kvalitetsregistrens framtid oklar

Publicerad: 4 februari 2016, 07:00

Staten och landstingen har satsat miljarder på kvalitetsregister för sjukvården. Men inför nästa år finns ingen finansiering.


Sedan 2012 har staten och landstingen tillsammans anslagit en och en halv miljard kronor för utveckling av sjukvårdens kvalitetsregister. Staten har stått för en dryg miljard, och landstingen för resten, liksom för resurser att bygga upp registren.

Avtalet om registren, mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, löper till och med 2016. Vad som händer sedan är oklart.

– Först och främst ska vi diskutera med landstingen om vilka ambitioner de har för registren, vad de vill lägga pengar på. Detta är något som vi planerar att göra nu under första halvåret, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Någon färdig plan för vad diskussionerna kan leda till finns inte och Hans Karlsson vill inte föregå dem.

– Jag kan förstå att det finns en frustration om framtiden men vi har inga tydliga beslut ännu.

Socialdepartementet kan inte heller säga hur de ser på kvalitets­registrens fortsatta finansiering, eller om det ens blir någon överenskommelse med SKL.

– Det är helt enkelt för tidigt. Det pågår beredning och vi ska föra en diskussion med kvalitetsregistrens styrgrupp, säger departementssekreterare Martin Jeppsson.

Är det inte viktigt att registren vet vilka förutsättningar som gäller framöver?

– Vi är förstås medvetna om situationen men kan inte föregå budgetprocessen.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev