onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

L: Avtal om enhetstaxa vid digitala vårdbesök räcker inte

Publicerad: 26 januari 2018, 10:46

Daniel Forslund

Foto: Liberalerna

Att fysiska och digitala besök kostar olika beroende på var patienten bor kan strida mot lagen. Innovationslandstingsrådet i Stockholm vill se en djupare juridisk analys innan enhetstaxa för digitala besök införs.

Ämnen i artikeln:

Digital vårdSKRStockholms läns landsting

Att regioner och landsting avtalar om enhetstaxa för digitala vårdbesök kan stöta på patrull juridiskt. Det kan strida mot lagstiftningen om att ge vård på lika villkor, menar Daniel Forslund, L, innovationslandstingsråd i Stockholm, som även sitter i SKL:s beredning för digitalisering.

– Ett avtal om enhetstaxa, landsting och regioner emellan, räcker inte. Det krävs en bredare analys, av juridiska frågor, definitioner och begrepp i hälso- och sjukvårdslagstiftningen så att digitala vårdbesök och rent fysiska jämställs, ur flera perspektiv.

Han bygger sina synpunkter på slutsatser som jurister i Stockholms läns landsting har kommit fram till, där de slår fast att dagens lagstiftning enbart bygger på förhållanden för verkliga vårdbesök. Att göra avtal om digitala vårdmöten låter sig helt enkelt inte göras eftersom det då kan uppstå otydligheter om ansvar och ersättningar till de olika typerna av besök.

Daniel Forslund tycker att definitionen för vad som är ett vårdbesök måste anpassas till dagens verklighet.

– Därför behöver vi nu snabbt göra en översyn och komma med en lista på föreslagna justeringar i lagtexterna, som vi kan lämna till socialminister Annika Strandhäll så snart som möjligt.

Det finns en bred politisk enighet om att frågorna kring digitala vårdbesök reds ut snabbt, enligt Daniel Forslund.

– Absolut. Beredningen för digitalisering kommer tillsammans med hälso- och sjukvårdsdelegationen att lägga fram förslag om hur vi ska gå vidare, till SKL:s styrelse till i mars.

Relaterat material

SKL tror på enighet kring digital vård

SKL föreslår enhetstaxa vid digital vård

Strandhäll öppnar för lagändring inom digital vård

Läkarförbundet kritiskt till avgiftsfria digitalbesök

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev