Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

L i Skåne vill införa särskilda äldrevårdcentraler

Publicerad: 15 augusti 2022, 04:00

En förhoppning är att ett förbättrat samarbete genom äldrevårdcentraler ska göra det lättare att upptäcka och motverka ensamhet hos äldre.

Foto: Getty Images

Regionens och kommunernas insatser för äldre bör samlas under samma tak. Det anser Liberalerna i Skåne, som vill se en första skånsk äldrevårdcentral i Ystad nästa mandatperiod. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

Region SkåneRegionval 2022PrimärvårdGilbert TriboMagnus IsacsonÄldreomsorgToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

Drygt 100 av Region Skånes cirka 170 vårdcentraler har i dag en äldrevårdsmottagning. I skånsk tappning innebär det bland annat ett direktnummer utan knappval för 75-plussare och särskild mottagning.

Nu vill Liberalerna på kommun- och regionnivå ta det ett steg längre. Skånes primärvård och kommunens förebyggande arbete för såväl friska som mer vårdbehövande 65-plussare ska samlas i äldrevårdcentraler.

– Det är precis samma koncept som vi har på familjecentraler i dag, där vi har barnavårdscentral, socialsekreterare, mödrahälsovård och öppen förskola tillsammans. Då är vår tanke att vi ska ha ett liknande koncept för äldre, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).

”Vi har ju ett delat ansvar, inte bara kring de mest sjuka äldre, utan vi har också ett delat ansvar kring de friska äldre personerna”, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).

På så vis hoppas partiet att samarbetet mellan region och kommuner får sig en rejäl knuff.

– Vi har ju ett delat ansvar, inte bara kring de mest sjuka äldre, utan vi har också ett delat ansvar kring de friska äldre personerna, säger Gilbert Tribo.

Tanken är att exempelvis biståndshandläggare och yrkesgrupper som arbetar med fallprevention ska finnas på äldrevårdcentralerna. En förhoppning är också att lättare fånga upp och motverka ensamhet hos äldre.

Läs också:Infektionskliniken fick fallolyckorna på fall 

Liberalerna ser i första hand att dagens drygt 100 vårdcentraler med äldrevårdsmottagning utvecklas till att också vara äldrevårdcentraler.

Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Allmänläkaren Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, tycker att det ”låter intressant” att få till bättre samarbeten mellan kommun och region inom ramen för vårdcentraler.

– Det är svårt att säga så mycket mer innan man vet mer konkret hur det skulle utformas. Men med en nära vård och en åldrande befolkning är det ändå bra att pröva på lite nya grepp, säger Magnus Isacson.

Han är däremot klart negativ till modellen om ambitionen är att alla 65-plussare ska höra just till en äldrevårdcentral.

– Då är det ett dåligt förslag. Har man haft en vårdcentral som man har gått på och är nöjd med är det rimligt att man går kvar där och inte byter till en som ligger längre bort och man tappar kontinuiteten, säger han.

Han varnar överlag för att skapa speciallösningar för olika patientgrupper och tror också att åtskilliga allmänläkare skulle tycka att själva syftet med arbetet försvann om deras äldre patienter flyttade.

Gilbert Tribo säger att visionen är att så många äldre som möjligt är listade på en äldrevårdcentral.

– Men alla vårdcentraler har möjlighet att bli en äldrevårdcentral Och samtidigt kommer ju inte alla att välja en sådan vårdcentral, säger han.

Läs också: Stockholm backar om kritiserad omlistning 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-08-22

Perfekt om en biståndshandläggare först låter äldre fylla i en symtomskattning och kunniga apotekarögon ställer den mot aktuell behandling för att se om något missats. 

apotekarens@lakemedelsrad.com

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev