Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

L: Inför obligatorisk fortbildning

Publicerad: 27 december 2017, 10:55

Liberalerna vill införa obligatorisk recertifiering för legitimerad vårdpersonal. Regelbunden fortbildning ska krävas för att inte riskera att bli av med sin legitimation.


Det är Liberalernas hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm Anna Starbrink som säger till Svenska Dagbladet att partiet nu bestämt sig för att driva kravet på recertifiering.

– Har vårdgivaren inte sett till att personalen kunnat hålla sina kunskaper aktuella ska Socialstyrelsen kunna dra in legitimationen. Det är inte det första man ska göra, men det kan komma efter några varningar. Så här fungerar det redan i Norge och på samma sätt vill vi nu ha ett skarpare fokus på personalens kompetens även i Sverige, säger Anna Starbrink till Svenska Dagbladet.

Enligt Liberalernas förslag ska Socialstyrelsen ungefär vart fjärde år kontrollera att den obligatoriska fortbildningen har genomförts. Anna Starbrink betonar att det ska vara arbetsgivarens ansvar att se till att fortbildningen blir av.

– Pressen ska inte läggas på den enskilde läkaren eller sjuksköterskan utan på arbetsgivaren. Det är deras skyldighet att lösa det här för sin personal och det gäller även bemanningsföretag inom vården, säger hon till Svenska Dagbladet.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev