Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

(L): ”Statliga Apoteket underminerar sjukvården”

Publicerad: 17 januari 2020, 11:19

Foto: Pressbild SLL/Anna Molander

Statliga Apoteket underminerar hela grunden för svensk sjukvård genom sitt samarbete med nätläkaren Doktor 24. Det säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Digital vård

I går, torsdag, meddelande Apoteket AB att de har köpt 20 procent och därmed blivit minoritetsägare i Doktor 24. Tanken är att Apoteket tillsammans med Doktor 24 ska utveckla digitala och fysiska hälso- och vårdtjänster.

– Genom att uppmana sina kunder att förnya recept hos nätläkare, som man själv har samarbete med, underminerar statliga Apoteket hela grunden för svensk sjukvård. I stället för att kontakta sin vårdcentral eller enkelt förnya receptet på 1177 uppmanar Apoteket oss kunder att kontakta en nätläkare – en onödig läkarkontakt som dessutom kostar regionen och därmed vården dyrt, säger Anna Starbrink i ett pressmeddelande från Liberalerna i Stockholm.

Om en patient vänder sig direkt till den vårdgivare som skrivit ut ett recept för förnyelse, innebär det ingen extrakostnad för regionerna. Ett nätläkarbesök kostar däremot regionerna 500 kronor, skriver Liberalerna vidare i sitt pressmeddelande.

Anna Starbrink kräver nu en förklaring från regeringen och socialminister Lena Hallengren (S).

– Regeringen har en del att förklara om hur deras statliga bolag Apoteket agerar. Pengarna för onödiga nätläkarkontakter skulle göra bättre nytta i den ordinarie vården, säger hon i pressmeddelandet.

Liberalerna menar att nätläkarna ska utgöra ett bra komplement och vara en stark drivkraft för vanliga vårdcentraler att finnas digitalt.

– Men kostsamma och onödiga nätläkarbesök är inget som Apoteket bör uppmuntra till. Vi har infört en digital vårdgaranti och man ska kunna kontakta sin egen privata eller offentliga husläkare och vårdcentral digitalt, säger Anna Starbrink.

Markus Sjöqvist, kommunikationschef på Apoteket, säger att man inte har för avsikt att uppmuntra till onödiga besök hos nätläkare.

–  När vi hänvisar till receptförnyelse hos Doktor 24 så står kunden i receptdisken och upptäcker att receptet löpt ut. För att undvika ett avbrott i medicineringen kan en snabb förnyelse vara en smidig lösning. Det ska ses som ett komplement till de ordinarie läkarbesöken. En receptförnyelse hos 1177 kan ta upp till tre dygn, och ibland finns inte den tiden, säger han.

Enligt Doktor 24 kommer förskrivningar av läkemedel främst att göras när patienten inte kan vänta på att få samma recept från den ordinarie vården.

– Det är en fråga om medicinsk säkerhet. Om du av någon anledning står utan livsviktig medicin, till exempel insulin, blodförtunnande eller kortison och vårdcentralen är stängd eller inte hunnit förskriva i tid, är alternativet till snabb hjälp via våra läkare att uppsöka en akutmottagning för att få hjälp vilket kostar samhället cirka 3 000–4 000 kr, säger Tobias Pedahl, medicinsk chef på Doktor 24.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev