Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lag ska ge ersättning vid skador av covidvaccin

Publicerad: 9 september 2021, 13:16

Regeringen föreslår att 10 miljoner kronor avsätts i budgetpropositionen för 2022 för att säkra medel till ersättningar för eventuella skador av covidvaccin.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån, Getty Images

Regeringen förslår en ny lag om statlig ersättning som ska kunna ges till personer som fått skador av vaccin mot covid-19.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinLäkemedel

T


”Allvarliga biverkningar av vaccin mot covid-19 är ovanligt men som enskild ska du vara trygg med att ekonomisk ersättning utgår om skada skulle uppstå. Med detta lagförslag tar staten på sig att stå för ersättningen vid skada på grund av godkänt vaccin mot covid-19, i de fall ett vaccin inte omfattas av Läkemedelsförsäkringen eller om Läkemedelsförsäkringens pengar inte räcker”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Läs också: Frågan om snabbare ersättning till smittad vårdpersonal puttas framåt 

Det är Svensk Läkemedelsförsäkring AB som prövar om skador är orsakade av ett läkemedel och om skadan är ersättningsbar, men i december förra året beslutade Läkemedelsförsäkringens styrelse att begränsa försäkringens ansvar för serieskador orsakade av vaccin vid en pandemi. Serieskador innebär att flera personer drabbas av samma slags skada, men är mycket ovanliga av vaccin mot covid-19.

Begränsningen innebär dock enligt regeringen att skyddet för serieskador orsakade av covidvaccin är svagare än för andra läkemedel, och att man därför genom denna nya lag behöver komplettera försäkringen i det avseendet.

”Det finns också ett behov av att staten betalar ersättning för skador som orsakas av vaccin som inte ingår i Läkemedelsförsäkringen. Syftet är att ersättningen ska vara på samma nivå som den som kan ges genom Läkemedelsförsäkringen”, enligt pressmeddelandet.

Regeringen föreslår att 10 miljoner kronor avsätts i budgetpropositionen för 2022 för att säkerställa medel till ersättningarna.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 december 2021 och ska gälla retroaktivt.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev