fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lagrådet kritiserar privatiseringsförbud

Publicerad: 21 mars 2017, 10:47

Lagförslaget om förbud mot privatisering av universitetssjukhus ger regeringen rätt att förbjuda privatisering av alla sjukhus. Det skriver lagrådet i ett kritiskt yttrande.

Ämnen i artikeln:

Norrlands universitetssjukhusUniversitetssjukhuset ÖrebroUniversitetssjukhuset i LinköpingAkademiska sjukhusetSahlgrenska universitetssjukhusetKarolinska universitetssjukhusetSkånes universitetssjukhusVårdpolitik

Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet tagit fram ett lagförslag med syftet att förbjuda privatisering av universitetssjukhus. Förslaget innebär också att det ska bli förbjudet att knoppa av verksamheter från universitetssjukhus och föra över dem till privata vårdgivare.

Lagrådet har nu granskat lagförslaget och riktar kritik mot att det ger regeringen för stora befogenheter. I sitt yttrande konstaterar lagrådet att det saknas en definition av universitetssjukhus i lagförslaget. Istället föreslås regeringen få ett bemyndigande att utfärda föreskrifter om vilka sjukhus som anses vara universitetssjukhus.

Detta innebär enligt lagrådet att regeringen kan definiera alla sjukhus som universitetssjukhus och därmed förbjuda privatisering av alla sjukhus. Lagrådet uppmanar därför regeringen att utforma lagen så att den bara ger möjlighet till det den är tänkt att göra.

Även regeringens förslag om skärpta regler för privata sjukvårdsförsäkringar får kritik i ett annat yttrande från lagrådet. Lagrådet skriver att regeringen inte har visat hur lagförslaget gynnar patienter som saknar privat sjukvårdsförsäkring. I yttrandet skriver lagrådet att regeringen inte lyckats visa att lagförslaget behövs och att det inte framgår hur bestämmelserna ska kunna utvärderas.

Relaterat material

Går vidare med privatiseringsförbud

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev