Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Läkare går i gemensamt pridetåg

Publicerad: 25 juli 2016, 10:43

Foto: Thinkstock

Flera läkarorganisationer kommer att gå tillsammans i Prideparaden i Stockholm och Södersjukhuset räknar med rekordmånga deltagare i årets parad.


– Det är tredje året vi är på Pride och det är väldigt roligt att det har blivit en återkommande aktivitet, säger Jonas Ålebring, ledamot i Läkarförbundets styrelse, till Dagens Medicin.

Han berättar att det tidigare har funnits diskussioner på nätet om förbundet bör engagera sig i hbtq-frågor och vara närvarande på Pride.

– Alla tycker inte att det är självklart, men från förbundets sida har det varit tydligt att vi ska det. Det är ett sätt för oss att arbeta med alla patienters lika rättigheter.

Likt tidigare år kommer Läkarförbundet att gå i pridetåget på lördag tillsammans med Sveriges yngre läkares förening (SYLF), SYLF Stockholm, Sveriges läkarförbund student och Föreningen homosexuella läkare. Organisationerna anordnar också ett gemensamt seminarium på Kulturhuset på torsdag, som Jonas Ålebring ska moderera.

– Det kommer mest att handla om patientperspektivet. Hur vi ska få till en jämlik sjukvård för alla. Tidigare år har våra seminarier varit välbesökta och vi hoppas på att det blir det i år också, och att auditoriet deltar mycket i diskussionerna, säger han.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om att Lasarettet i Enköping ska delta i Prideparaden. Ett annat sjukhus som kommer att gå i tåget i år är Södersjukhuset i Stockholm.

Enligt ett pressmeddelande från Södersjukhuset ska 130 anställda på sjukhuset gå i Prideparaden på lördag.

– Att 130 medarbetare går med i tåget är rekord och det är jätteroligt att så många vill vara med, säger Robert Andersson, undersköterska på Södersjukhusets akutmottagning och en av initiativtagarna till att sjukhuset ska gå i tåget, i ett pressmeddelandet.

Han berättar också att det kommer att delta representanter från nästan alla verksamhetsområden.

Under veckan kommer också Venhälsan, vid Södersjukhuset, att finnas i Pride Park på Östermalms IP och erbjuda test för könssjukdomar.

Prideveckan börjar i dag

Stockholm Pride börjar i dag, måndag, och pågår till och med söndagen den 31 juli.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev