Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkare i Kalix: ”Känner genuin oro”

Publicerad: 5 januari 2017, 10:38

Foto: Jens Bäckström/Bildbyrån, Jakob Bjerner

Utan narkosläkare kan inte IVA - och hjärtintensivpatienter vårdas i Kalix, vilket innebär stora risker för patientsäkerheten. Det slår en konsekvensanalys fast som svar på ett förslag till besparingar.


Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdNorrbottens läns landstingKalix sjukhus

– Jag känner genuin oro för patienterna och för befolkningen i östra Norrbotten, säger Moa Bjerner, överläkare vid Kalix sjukhus.

Hon är en av dem som arbetat med IVAK-enhetens (intensivvård, ambulansverksamhet och akutmottagning) ledningsgrupps konsekvensanalys av patientsäkerheten. Den analysen kom till efter tjänstemannaförslaget att stänga intensivvårdsplatserna och flytta narkos- och röntgenläkarna, vilket Dagens Medicin skrivit om tidigare.

– Man har i förslaget sagt att man ska ta bort IVA-platser och att man ska ta bort narkosläkare, men man ska samtidigt fortsätta att bedriva hjärtintensivvård. För oss är det en paradox. Det går inte att bedriva hjärtintensivvård utan en narkosläkare. Och man har pratat om att ersätta en narkosläkare med en akutläkare. Vi har ingen akutläkare i Kalix, säger Moa Bjerner.

Avdelningarna för intensivvård och hjärtintensivvård har drygt tusen patienter varje år. Bland de vanligaste sjukdomstillstånden finns akut hjärtsjukdom, andningssvikt och pneumoni. Enligt analysen blir konsekvensen att flera patientgrupper inte kan vårdas i Kalix längre, utan måste transporteras någon annanstans.

– Vi pratar inte en, två patienter i veckan som ska åka, utan vi pratar tusentals per år.

Det innebär risker i form av fler och längre akuta transporter. Man räknar bland annat med att 1 500 patienter med behov av IVA- eller HIA-vård, eller vård på avdelning med telemetri, i stället skickas till Sunderby. Samma sak gäller 900–1 500 patienter med behov av internmedicinsk slutenvård.

– Och tar man bort röntgenläkare så kan vi inte utföra professionella ultraljud längre, och det är två tusen undersökningar per år som måste åka någon annanstans. Då pratar vi Sunderbyn sjukhus som redan är överfullt, som alla andra sjukhus, säger Moa Bjerner.

Hon och de andra som arbetat med analysen har tagit fram motförslag.

– Samtidigt kan jag känna ”är det mitt jobb”? Men jag undrar vilka som kan vara bättre än vi på att ta fram andra lösningar? Och det finns saker att effektivisera, det är jag helt på det klara med.

Patientsäkerhetsanalysen och motförslag har lagts fram i länsanalysgruppen. Förändringarna i Kalix är nämligen en del av ett större pussel som bland annat handlar om andra sjukhus och den övergripande ekonomiska situationen.

Med anledning av det så väljer också regionstyrelsens ordförande Maria Stenberg (S) att inte kommentera patientsäkerhetsanalysen förrän de andra pusselbitarna finns klara. Regionpolitikerna ska ta ställning till vilka förändringar som ska göras den 1 mars i år.

Relaterat material

Tusentals demonstrerade för Kalix sjukhus

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev