lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkare kan inte lagen om fast vårdkontakt

Publicerad: 24 maj 2016, 05:47

Foto: Thinkstock

Lagen som ger patienten rätt till en fast vårdkontakt har inte slagit rot. Nästan varannan läkare har dålig, eller ingen kunskap alls, om bestämmelsen, enligt en ny undersökning.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Läkarförbundet har frågat läkare i landet i vilken omfattning de kan erbjuda en fast vårdkontakt, något som patienter ska informeras om, och har rätt att begära, enligt patientlagen.

Kunskapen om lagen, som trädde i kraft den 1 januari 2015, är fortfarande låg, visar resultatet, som presenteras på Läkarförbundets fullmäktige i dag den 24 maj.

30 procent av läkarna har låg eller ingen kännedom om lagen över huvud taget, medan 44 procent svarar att de har låg eller ingen kunskap alls om bestämmelserna om fast vårdkontakt. Bara sex procent av läkarna svarar att lagen inneburit att de ändrat arbetssätt kring fast vårdkontakt.

– Tyvärr blir jag inte förvånad. Det här bekräftar bara den bild jag har sedan tidigare, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

Förbundet tycker inte att dagens lag är tillräckligt tydlig vad gäller vikten av kontinuitet och vill att den fasta vårdkontakten ska vara en läkare.

– En patientansvarig läkare, pal, gör det tydligt för både patienter och personal vem som har det medicinska ansvaret. Här behövs en föreskrift från Socialstyrelsen som tydliggör vad vården ska leva upp till, tycker Heidi Stensmyren.

Ett av problemen med att etablera fast vårdkontakt sägs vara personalbristen. När inhyrda läkare och sjuksköterskor avlöser varandra blir det svårt med kontinuiteten.

– Men vi ser exempel där man lyckats förbättra situationen. Med hjälp av krav från vårdgivarna och styrning i ersättningssystemen, som stimulerar kontinuiteten, så har man gjort skillnad. Och vi vet att kontinuitet bidrar till bättre vårdkvalitet, säger Heidi Stensmyren.

Bristen på fast vårdkontakt återfinns inom de flesta specialiteteter, utom inom njurmedicin. Där tas oftare större hänsyn till patientens behov och där får fler en fast vårdkontakt, enligt undersökningen. Varför ger inte undersökningen svar på.

Resultaten visar även att slutenvården – och särskilt regionsjukhusen – tar mindre hänsyn till patientens behov av fast vårdkontakt.

Läkarförbundet efterlyser skärpt tillsyn av hur vårdgivarna lever upp till kraven på kontinuitet och vill att Socialstyrelsen utfärdar en föreskrift om rätten till en patientansvarig läkare.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev