Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkare polisanmäler landstingsstyrelse

Publicerad: 8 april 2015, 08:56

Politikern och läkaren Anders Mansten anser att ledningen i Sörmland gjort sig skyldig till olaga hot och trolöshet mot huvudman.


Ämnen i artikeln:

Landstinget SörmlandNyköpings lasarett

Enligt sajten ekuriren.se har Anders Manstens polisanmälningar sin grund i två personalärenden. Det ena rör en sjuksköterska vid Nyköpings lasarett som blev varnad för arbetsvägran då hon beordrades att jobba övertid men vägrade med hänvisning till att hon var utarbetad.

Det andra fallet rör en läkare som varslats om uppsägning efter att ha gjort en Hitlerhälsning framför en patient, något som Dagens Medicin tidigare rapporterat om.

Anders Mansten, som företräder partiet Vård för pengarna, anser att kommunallagen gör det tydligt att landstingsstyrelsen inte får delegera beslut av principiell karaktär och att det därför skulle ha varit landstingsledningen som utfärdat varningen i ärendet med sjuksköterskan.

Enligt ekuriren.se anser Anders Mansten att det även i det andra fallet skulle ha varit landstingsledningen som utfärdade varslet, inte en enskild tjänsteman. Dessutom anser han att landstingsstyrelsen borde polisanmält läkaren för hets mot folkgrupp.

Landstinget Sörmlands chefsjurist uppger för sajten att landstinget har en delegationsordning som gör det möjligt för chefer längre ner i organisationen att vidta disciplinära åtgärder mot medarbetare.

Landstingsstyrelsens ordförande Åsa Kullgren (S) säger till ekurien.se att polisen får avgöra om det finns någon grund för anmälan. Hon uppger också att Anders Mansten har möjlighet att anmäla handläggningen till justitieombudsmannen.

Relaterat material

Läkare avstängd – misstänks för Hitlerhälsning

Varslad efter Hitlerhälsning

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev