Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Läkare söker nya vägar

Publicerad: 30 April 2008, 12:43

Läkarutbildningen är klar, men den traditionella karriären på kliniker och universitet lockar inte. Numera letar många yngre läkare jobb utanför sjukvården – och inte bara inom läkemedelsindustrin.


Det kliniska patientarbetet är fort­farande det självklara målet för de flesta nyexaminerade läkare. Nu vittnar dock många om ett ökande intresse från framför allt yngre läkare att hitta karriärvägar i världen utanför vården.

- Jag har märkt att allt fler av våra medlemmar vill förverkliga sig själva i yrkesroller utanför den operativa vården. Allt fler känner sig inte lockade av att på traditionellt vis ta tjänst i tungrodda landstingskommunala klossar. Nyexaminerade läkare har kortare tidsperspektiv i dag och många lockas av små arbetsplatser där hierarkierna är mindre och möjligheterna att styra sin arbetssituation större, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Möjligheterna är många. Att såväl nyutexaminerade som erfarna läkare är heta villebråd för läkemedels­industrin är kanske ingen nyhet, men ett flertal svenska medicinare har också på senare tid tagit tjänst inom IT-branschen, myndighets­sfären, riskkapitalbranschen, informationsområdet, politiken och som konsulter.

- Industrin lockar många, men det handlar inte bara om den klassiska läkemedelsindustrin utan ofta också om angränsande branscher som bioteknik och medicinteknik, säger Heidi Stensmyren.

– Läkarna kan i dag komma in på en rad olika nivåer i företagsorganisationerna. Vid sidan av industrin är managementkonsultbranschen, som McKinsey och Boston Consulting Group, en allt vanligare arbetsgivare för läkare.

Ulf Österstad, ledamot i Sylfs förbundsstyrelse och ST-läkare vid Jämjö vårdcentral i Blekinge, anser att läkarnas ”geografiskt inverterade” arbetsmarknad bidrar till intresset för alternativa karriär­vägar.

- Det finns relativt sett färre jobb i förhållande till tillgången på läkare i de större städerna. Detta kan bidra till att många läkare som inte vill flytta från storstaden söker alternativ till kliniken. Företag och andra aktörer med behov av läkare har insett detta och situationen har börjat reglera sig själv, säger han.

På mindre orter kan det vara svårare att finna alternativ - men Ulf Österstad är ett levande exempel på att det går att hitta omväxling från den kliniska gärningen även här. Vid sidan av uppdraget i Sylf är han anlitad som grupp- och ledarskapsutbildare av bland annat Umeå universitets läkarutbildning.

- På landsorten finns i första hand möjligheten att med rötterna i kliniken komplettera sitt kliniska arbete med intressanta sidouppdrag, säger han.

Läs mer om läkare som valt andra vägar på Jobbakuten, Dagens Medicin del 2, nr 18/08.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev