Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkare som förfalskade intyg kan förlora sin legitimation

Publicerad: 3 december 2008, 09:05

Socialstyrelsen vill pröva om en ortoped som dömts för att ha använt falska intyg, då han sökte läkarjobb, har rätt till läkarlegitimation.


Läkaren har enligt domen i Mölndals tingsrätt förfalskat tjänstgöringsintyg där han ändrat ordet ”auskultera” till ”tjänstgjort” samt tagit bort en mening där han bedöms sakna tillräcklig kompetens för att få svensk läkarlegitimation.

Intygen har använts då han sökt arbete vid Blekingesjukhuset och på Sahlgrenska universitetsjukhuset/Mölndals i Göteborg.

Tingsrätten dömde läkaren till villkorlig dom utan böter. Domen gäller brukande av falsk urkund, alltså användning av förfalskade handlingar. Men det slås fast att läkaren även har utfört förfalskningen.

Tingsrätten anser att läkarens svårigheter att få arbete är en förmildraned omständighet. En paradox, anser Socialstyrelsen.

– Frågan om mannens lämplighet som läkare är ingen rättslig fråga utan en behörighetsfråga. Svårigheten att få jobb ska därför inte ses som ett straff, anser Nils René, avdelningschef på Socialstyrelsens till-synsenhet i Malmö.

Denna överväger nu att åberopa den fällande tingsrättsdomen i en anmälan till HSAN och yrka på att läkarens legitimation dras in.

– Vi vill snarast göra en samlad sammanställning av läkarens lämplighet att inneha läkarlegitimation, säger Nils René.

Falsk urkund brukar inte räcka
Läkaren uppmärksammades i tv-programmet Uppdrag granskning i januari 2007. Därefter stängdes han av från arbetet på Mölndals sjukhus.

Socialstyrelsen beslutade då att inte göra någon HSAN-anmälan av läkaren. Men med den nya domen i bagaget tar myndigheten nu upp legitimationsfrågan på nytt, trots att brukande av urkund inte är enskilt skäl till att dra in en läkarlegitimation.

– Brott ska som huvudregel ha anknytning till yrkesutövningen och röra brott mot annans liv och hälsa. I detta fall handlar frågan om läkaren har utnyttjat de förfalskade dokumenten på sådant sätt att det finns skäl att ifrågasätta hans legitimation, säger Kerstin Magnusson, jurist på Socialstyrelsens enhet för behörighet och patientsäkerhet.

Fick över en miljon för att sluta
I oktober i år fick läkaren efter en överenskommelse med Mölndals sjukhus 1,2 miljoner kronor för att sluta sin anställning.

Var han arbetar nu vet inte Socialstyrelsen.

Eftersom han har läkarlegitimation i Sverige har han också kunnat få det i Danmark och Norge. Han har även ansökt om läkarlegitimation i Storbritannien, Irland och Dubai.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev