torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkares arbetsvillkor en brännhet fråga

Publicerad: 2 augusti 2019, 08:01

Foto: Thinkstock

Var femte läkare i primärvården i Kronoberg har symtom på utmattning, skriver Läkartidningen. Flera andra undersökningar och debattartiklar har gjort villkoren för läkare till en allt hetare fråga.


Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Av läkarna i primärvården i Kronoberg har 18 procent symtom på utmattning, enligt en kartläggning som Läkartidningen skriver om. En signifikant koppling sågs mellan graden av utmattning och arbetsmiljö.

Studien, som publicerades i juni, är gjord av två läkare, Hanna Salmi, ST-läkare i allmänmedicin och Mattias Rööst, specialist i allmänmedicin, som i en enkätundersökning baserad på mätinstrumentet Karolinska exhaustion disorder scale (KEDS) frågat regionens läkare i primärvården om deras symtom på utmattning.

Resultatet (som baseras på 84 respondenter) visar att symtomen är vanligare hos kvinnliga läkare, men ingen skillnad sågs med hänsyn till ålder, erfarenhet eller mellan offentliga eller privata arbetsgivare. En liknande studie från Östergötland visade nyligen att hälften av ST-läkarna i allmänmedicin hade sömnsvårigheter på grund av stress, skriver Läkartidningen.

Yngre läkares villkor har debatterats livligt sedan Sveriges yngre läkares förening, Sylf, under Almedalsveckan publicerade sin rapport om att var tredje yngre läkare funderar på att lämna yrket. Men redan i juni sattes strålkastarljuset på underläkarnas villkor, när 14 underläkare och AT-läkare på Dagens Medicins debattsida skrev om sin situation under rubriken ”Nio månader efter examen funderar jag på att byta bana”.

I den efterföljande debatten har då framför allt arbetsvillkoren på landets sjukhus varit i fokus. Men de problematiska arbetsvillkoren för läkare i primärvården och bristen på specialister i allmänmedicin har varit ett känt och omdebatterat problem under lång tid.

I studien bland primärvårdsläkare i Kronoberg framkom att de viktigaste faktorerna som påverkade graden av utmattningssymtom var den skattade arbetsmiljön, uppskattning för sina prestationer och det kollegiala stödet. Nyligen publicerades en debattartikel i Dagens Nyheter av specialistsjuksköterskan Karin Strand, som tog upp just vikten av kollegialt stöd.

Artikeln var en replik på Läkarförbundets och Sylf:s debattartikel i samma tidning, där de presenterade fem åtgärder för att få läkare att stanna i yrket. De vill bland annat se fler AT- och ST-tjänster och satsningar på specifika ledarskapsprogram för läkare. Bland åtgärderna föreslogs också resurser för fortbildning och pengar så att läkare kan bedriva forskning inom sin anställning, samt undvikande av detaljstyrning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev