söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkaresällskapet positivt till möte om dödshjälp

Publicerad: 8 februari 2022, 10:58

Att ALS-sjuke Björn Natthiko Lindeblads fick hjälp att avsluta sitt liv i januari, har skapat intensiv debatt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter debatten om aktiv dödshjälp ska Läkarförbundet och Svenska läkaresällskapet med stor sannolikhet mötas för att diskutera frågan.

Ämnen i artikeln:

Svenska läkaresällskapetLäkarförbundetLäkemedelDödshjälpEutanasiPalliativ vård

MK


Sedan Björn Natthiko Lindeblad, tidigare näringslivschef, föreläsare och sommarpratare som drabbats av sjukdomen ALS, fick aktiv hjälp av en läkare att avsluta sitt liv den 17 januari, har debatten om dödshjälp återigen tagit full fart.

Aktiv dödshjälp är i dag enligt lag förbjuden i Sverige. Tonläget har därför varit högt inte minst emellan företrädare för Läkarförbundets etik- och ansvarsråd och Svenska läkaresällskapets etikdelegation. 

Men nu har Läkarförbundet bjudit in Läkaresällskapet till fysiska samtal i slutet av mars, vilket Läkartidningen var först med att rapportera under måndagen.

– Vi är positiva till att träffas och min bedömning är att det kommer att bli ett sådant möte, säger Per Johansson, kanslichef på Läkaresällskapet, till Dagens Medicin.

En av frågorna som exempelvis lyfts mellan läkarföreningarna är huruvida en parlamentarisk utredning bör tillsättas i frågan om assisterat döende. Här har meningarna tidigare gått isär.

Vad jag efterlyser är mer en sansad diskussion än en debatt.

Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, säger så här till Läkartidningen om vad han hoppas ska komma ut av det kommande mötet:

 – Vad jag efterlyser är mer en sansad diskussion än en debatt. Syftet är att väga argument för och emot och förhoppningsvis enas om ett förhållningssätt till frågan framöver. Vi kan ju komma fram till att vi och sällskapet har olika inställning i frågan, att vi är helt överens om vissa frågor eller delar, men det finns andra delar där vi har olika åsikter.

Läs också:

Debatt: ”Satsa på god palliativ vård före dödshjälp” 

Neuro polisanmäler Staffan Bergström 

Hembesök testas för svårt sjuka i parkinson

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev