Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkaresällskapet positivt till reglering av privata sjukvårdsförsäkringar

Publicerad: 16 november 2022, 13:29

Svenska läkaresällskapet luftar i ett remissvar sin syn på förslaget om reglering av privata sjukvårdsförsäkringar i den offentliga sjukvården.

Foto: Getty Images

Den tidigare regeringens förslag till reglering av privata sjukförsäkringar inom offentligt finansierad vård får till övervägande del tummen upp av Svenska läkaresällskapet, SLS. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Svenska läkaresällskapetIvoPrivat sjukvårdToppnyheter

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


I ett remissvar håller föreningen med om att ingen ska kunna köpa sig förtur i sjukvårdssystemet, utan att vård ska ges i enlighet med människovärdes-, behovs- och solidaritetsprincipen. SLS ställer sig därmed bakom den del av förslaget som innebär att privata vårdgivare som har avtal med en region inte ska få erbjuda samma sorts vård till patienter med en privat sjukvårdsförsäkring.

Läs mer: Lagförslag stoppar privata sjukvårdsförsäkringar 

Däremot ser SLS vissa faror med att införa ett förbud mot remittering. Enligt förslaget ska privata vårdgivare som har avtal om att ta emot patienter med sjukvårdförsäkring inte få remittera till den offentligt finansierade vården.

”Det kan möjligen finnas risker för vissa patienter där sjukdom upptäcks inom ramen för privat försäkrad vård, och där den privata vårdgivaren inte kan ge den vården, och där ansvaret för att ta detta vidare inom offentlig vård läggs helt på patienten. Vi skulle gärna se att man utreder vidare dessa möjliga risker, då det kan finnas vissa patienter som under vissa omständigheter skulle kunna behöva remitteras”, säger Anders Castor, ordförande i SLS delegation för medicinsk etik, i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Privata sjukförsäkringar snabbt i fokus på Läkarförbundets årsmöte 

I princip alla patienter med privat sjukvårdsförsäkring får ett första besök inom 3–7 dagar och en behandling inom 14–21 dagar. Som jämförelse får patienter utan försäkring vänta mer än 30 dagar på ett planerat första besök respektive åtgärd inom den specialiserade vården. Allt enligt en rapport från Vårdanalys 2020.

Siffror från branschorganisationen Svensk Försäkring visar att i slutet av förra året omfattades 723 000 personer av en privat sjukvårdsförsäkring, och att cirka 1,4 miljoner behandlingar gjordes under 2021. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-11-17

RS pat får vänta 4,5 månader innan de får sitt första mottaningsbesök. Orimligt långt. 

Tarmen 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev