Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkaresällskapet: Stoppa Krys köp av Medhelp

Publicerad: 22 januari 2021, 12:48

Svenska läkaresällskapets ordförande Tobias Alfvén anser att det finns risk för jäv om Kry får köpa Medhelps dotterbolag Vårdtjänster.

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

”Direkt olämpligt.” Det anser Läkaresällskapet om att Kry vill köpa Medhelps dotterbolag Vårdtjänster. (1 kommentar.)


Ämnen i artikeln:

Svenska läkaresällskapetKry

Debatten har varit intensiv sedan Kry och Medhelp presenterade planerna på att låta Kry köpa dotterbolaget, som svarar på samtalen till 1777 Vårdguiden i Region Stockholm. 

Ägarbytet ska godkännas av regionen, ett beslut som kommer att tas av politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden. Tidigare har bland andra läkarna Magnus Isacson och Akil Awad krävt att politikerna stoppar affären. 

Nu gör Svenska läkaresällskapet, SLS, samma sak. I ett uttalade som publicerats på deras hemsida under fredagen uppmanas nämndledamöterna att säga nej till affären. 

”Svenska Läkaresällskapet anser att det är direkt olämpligt att en privat digifysisk vårdgivare sköter den centrala sjukvårdsrådgivningen i en region. Det blir en uppenbar jävssituation där misstankar alltid kommer att finnas att bolaget i fråga gynnar de egna verksamheterna genom rådgivningen. Patienter som ringer till 1177 ska aldrig behöva fundera på om de råd och tips de får är opartiska eller inte. Vår starka rekommendation till ansvariga i hälso- och sjukvårdsnämnden är att avslå genomförandet av köpet”, säger Läkaresällskapets ordförande Tobias Alfvén i uttalandet.

Kry tillbakavisar kritiken i ett debattinlägg i Dagens Medicin

Kommentarer:

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-01-22

Jag är rädd för att Iréne Svenonius kommer tillåta köpet av 1177. Jag kan inte uttala mig om henne som person. Men allmänt så brukar politiker, från höger och vänster, vilja göra gott för bolag så att de sedan kan få en bra position i bolaget när de fått sparken från sin politiska tjänst. Jag tror på fullaste allvar att detta är ren korruption. Jag kommer att spendera tid och energi och förmodligen även ta tjänstledigt under nästa val för att göra allt jag kan för att ge nuvarande styre i Stockholm sparken. Jag ska göra det till mitt prio nr 1. Jag ska bli genomgående jobbig!

Leg läkare, DL, verksamhetschef

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev