Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Läkarförbundet kräver åtgärder mot specialistbrist

Publicerad: 29 November 2017, 14:48

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren kräver att regeringen vidtar åtgärder mot specialistbristen.

Foto: Rickard L.Eriksson

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren kräver åtgärder från regeringen mot specialistbristen och vill träffa socialminister Annika Strandhäll (S).


I ett brev till socialminister Annika Strandhäll (S) skriver Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren att de åtgärder kring läkarutbildningen som regeringen nyligen presenterat är bra. En ökning av platserna på utbildningen, en ny introduktionstjänstgöring som ersätter AT och en ny sexårig utbildning som leder till legitimation. Men hon konstaterar samtidigt att detta inte räcker för att råda bot på bristen på specialistläkare utan att det krävs ”fler åtgärder och insatser”. Nu vill hon träffa socialministern för att presentera Läkarförbundets förslag.

– Det finns ett antal flaskhalsar som man behöver jobba med, säger Heidi Stensmyren till Dagens Medicin.

Dels vill hon se att staten kraftigt ökar sin andel av finansieringen av ST-läkarnas SK-kurser (specialistkompetenskurser) så att landstingen kan anordna fler kurser. Detta för att fler ST-läkare ska kunna bli färdiga specialister snabbare.

– I dag får många ST-läkare vänta länge på att få gå kurserna, konstaterar Heidi Stensmyren.

Hon vill också se särskild statlig finansiering av utbildningen inom ett antal mindre specialistområden.

– Det finns några områden där vi är sårbara och där det inte finns så stora incitament för landstingen att utbilda specialister. Det handlar till exempel om företagshälsovård, patologi och radiologi där Sverige har svårt att täcka de behov vi har. På dessa områden skulle staten behöva gå in med ett särskilt stöd för specialistutbildningen, säger Heidi Stensmyren.

För det tredje önskar hon statliga pengar till landstingen för att ge dem möjlighet att utöka antalet AT-platser och få bort den långa väntetid på AT som råder i dag.

Skulle en större andel av dessa medel kunna gå till de landsting som har störst brist på specialister?

– Ja, det är en lösning man skulle kunna tänka sig.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev