Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkarförbundet kritiseras för alliansgemensam debattartikel

Publicerad: 23 augusti 2018, 12:58

Heidi Stensmyren.

Foto: Rickard L. Eriksson

Flera av Läkarförbundets medlemmar är kritiska till att förbundsordförande Heidi Stensmyren satt sitt namn under en debattartikel tillsammans med fyra Allianspolitiker.


Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

”Vi är beredda att satsa på primärvården. Sverige behöver en nationell primärvårdsreform.” Så avslutas en debattartikel i Göteborgs-Posten som publicerades tidigare i somras. Artikeln är undertecknad av Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och Alliansens fyra sjukvårdspolitiska talespersoner.

Tilltaget har väckt en hel del känslor på förbundets facebooksida och medlemmar undrar hur det rimmar med att Läkarförbundet, i likhet med andra Saco-förbund, ska vara partipolitiskt obundet. Det är en sak att risa eller rosa olika politiska förslag, en helt annan att göra gemensam sak med politiker i en debattartikel, lyder resonemanget.

Enligt Läkarförbundets presschef Cecilia Sandahl kom idén till debattartikeln upp i en diskussion mellan förbundet och de politiska partierna. Hela Läkarförbundets organisation fick också vetskap om att artikeln skrevs innan den publicerades. Hon ser inget kontroversiellt i upplägget.

– I och med att vi är partipolitiskt obundna så skriver vi ibland med Alliansen, ibland med de rödgröna och ibland med en patientförening, säger Cecilia Sandahl till Dagens Medicin.

Har Läkarförbundet skrivit en debattartikel tillsammans med de rödgröna?

– Tidigare, ja, exempelvis med Anders Henriksson (S). Lärarnas riksförbund skrev också ganska nyligen en debattartikel tillsammans med Liberalerna och en med Socialdemokraterna. Även Saco har uttalat sig tillsammans med Moderaterna. Det är inga konstigheter om sakpolitiken överensstämmer med värdegrunden.

När politikerna plockar upp Läkarförbundets förslag kan det enligt Cecilia Sandahl också finnas en fördel i att skriva tillsammans.

– För då binder man upp dem vid deras löften. Det är klart att vi gärna deltar i en process som leder till förverkligandet av vår politik som gagnar både patienter och vår profession.

Kan inte debattartikeln uppfattas som att Läkarförbundet tar ställning till hur medlemmarna bör rösta?

– Överhuvudtaget inte. Dessutom är det nog så att exempelvis Socialdemokraterna har plockat upp idén om en nationell primärvårdsreform och listning på fast läkare samt ett rimligt antal patienter per läkare.

Fotnot. Debattartikeln Cecilia Sandahl hänvisar till driver tesen att landstingen bör ta ekonomiskt ansvar för sjukförsäkringen och publicerades i Svenska Dagbladet den 31 mars 2016. Den skrevs under av Heidi Stensmyren, Anders Henriksson (S) och Christer Jonsson (C). De båda senare i egenskap av ordförande respektive vice ordförande i landstingsstyrelsen i Kalmar län.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev