måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkarförbundet kritiskt till skattehöjningar

Publicerad: 21 september 2015, 09:37

Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Direkt kontraproduktivt. Det omdömet ger Heidi Stensmyren regeringens budgets möjlighet att locka äldre läkare kvar i yrket


JK


När Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren ska kommentera regeringens höstbudget är det i första hand de negativa delarna hon väljer att lyfta fram.

– Det är olyckligt att man höjer skatter och avgifter för personer som är över 65 år. Vi har en stor andel medlemmar i den gruppen och om man nu önskar att utnyttja dem som arbetskraft är det direkt kontraproduktivt. Det är också motsägelsefullt att man höjer marginalskattena om man önskar att våra medlemmar ska utbilda sig, säger Heidi Stensmyren till Dagens Medicin.

Men, fortsätter hon, förbundet är mycket positivt till professionsmiljarden och den tidigare aviserade satsning på psykisk hälsa, speciellt då den innefattar ungdomsmottagningarna.

Är det något du saknar?

– Man borde satsas mer på lifescience. Många andra länder har en nationell samling kring både forskning och lifescience, det skulle jag gärna ha sett.

Vad har du för andra förväntningar på regeringen det kommande året?

– Vi förväntar oss att det i oktober kommer konkreta förslag på hur yrkeskvalifikationsdirektivet ska implementeras.

Heidi Stensmyren säger att Läkarförbundet förväntar sig att regeringen sätter ner foten kring de olika integritetsfrågor som är kopplade till informationsöverföring i vården. I nuläget ligger utredningarna på socialdepartementets bord och Läkarförbundet väntar på proposition från regeringen.

– Det behövs ett regelverk för att undvika de gråzoner och den osäkerhet som finns i dag. Vi har en lagstiftning som inte har hängt med och vi hamnar i limbo.

Relaterat material

Dubbelmiljard till vården

”Ett tillskott som sjukvården verkligen behöver ”

Vårdförbundet kräver inflytande

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev