Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkarnas jour överlever

Publicerad: 12 november 2015, 12:05

Läkarnas joursystem överlevde SKL-kongressen. Men styrelsen ska fundera kring vilka arbetstidsmodeller som ska gälla i framtiden.


Miljöpartiets landstingsråd från Uppsala Johan Edstav hade motionerat om att SKL-kongressen skulle besluta att SKL ska inleda förhandlingar med Läkarförbundet om att avskaffa läkarnas joursystem.

– Vi kommer dåligt till när det gäller tillgängligheten i svensk sjukvård. SKL som arbetsgivarorganisation behöver ta ett större ansvar för detta, sade Johan Edstav när han gick upp i talarstolen

Han argumenterade i sin motion för att ett avskaffande av joursystemet skulle leda till att fler läkare finns tillgängliga på dagtid. SKL-styrelsens svar på motionen var att frågor om arbetstider är något som ska avgöras på lokal nivå. Något som Johan Edstav inte trodde skulle fungera när det gäller joursystemet.

– Inget landsting har hittills orkat med att göra detta, sade Johan Edstav.

Han fick ändå visst medhåll från SKL:s vice ordförande Anders Henriksson (S) som lovade att SKL-styrelsen ska gå vidare med frågorna kring arbetstidsmodeller.

– Arbetstider och schemaläggningar är centrala för oss för att kunna klara av vården på alla tider på dygnet. Joursystemet är en central fråga. Vi behöver fundera på vilka konsekvenser olika modeller får. I dag har vi över 100 lokala arbetstidsmodeller. Styrelsen och förhandlingsdelegationen tar med sig frågan in i framtiden, sade Anders Henriksson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev