fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkemedelslista utreds vidare

Publicerad: 20 oktober 2017, 11:51

Foto: Samuel Lagercrantz

Regeringen ger E-hälsomyndigheten i uppdrag att göra en fördjupad förstudie om en nationell läkemedelslista.

Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

Frågan om en nationell läkemedelslista har utretts i flera steg. Tanken med listan är bland annat att läkare ska kunna se alla läkemedel en patient har fått utskrivna. Nu går regeringen vidare i frågan genom att ge E-hälsomyndigheten i uppdrag att göra en fördjupad förstudie. Myndigheten ska bland annat förbereda och planera tekniska anslutningar till den nationella läkemedelslistan från de vård- och apotekssystem som berörs.

– Att få till en nationell läkemedelslista är en avgörande patientsäkerhetsfråga, olika läkare ska kunna ha en överblick av vilka läkemedel du har fått förskrivet sedan tidigare. Nu tar vi ett viktigt steg närmare införandet, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

E-hälsomyndigheten ska också ta fram en teknisk lösning som gör det möjligt att förskriva på både handelsnamn och substansnamn (generisk förskrivning) och föra över fler variabler än vad som är möjligt idag från vård- och apotekssystem. Dessutom ska myndigheten ta fram ett system för makulering av recept oavsett vem som skrivit ut det och i vilket vårdsystem det är gjort.

Den fördjupade förstudien ska redovisas till regeringen senast den 31 mars 2018.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev