Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Läkemedelsverket får nytt ansvar vid kris

Publicerad: 31 januari 2020, 12:54

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket läggs till på listan över myndigheter som har ett särskilt ansvar för krisberedskapen.


LB


– Vid höjd beredskap måste det säkerställas att befolkningen skyddas och att viktiga samhällsfunktioner fungerar. Det omfattar även läkemedelsområdet, som nu får ett tydligare beredskapsansvar, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande från regeringen.

Regeringen beslutade i går, torsdag, att E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket får ett särskilt ansvar för krisberedskapen och blir bevakningsansvariga myndigheter.

Redan 2018 fick de två myndigheterna i uppdrag att se över vilka nya uppgifter de skulle behöva utföra, om de hamnade på listan över myndigheter med ansvar för krisberedskapen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har också gjort en översyn och föreslagit att E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket skulle läggas till på listan.

Men regeringen konstaterar också att frågan har blivit än mer aktuell efter höstens problem med materialleveranser till fem regioner, i samband med att Apotekstjänst tog över. Detta ledde till att planerade operationer ställdes in och att flera regioner gick in i stabsläge.

– Regeringen vill stärka beredskapen i samhället, inklusive hälso- och sjukvården och på läkemedelsområdet, säger socialminister Lena Hallengren (S) i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev