Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Landsting investerar i miljöförstörande företag

Publicerad: 18 november 2015, 14:25

Foto: Thinkstock

Flera landsting går emot sina egna mål att minska klimatpåverkan och investerar anställdas pensionspengar i olje- och gasbolag, enligt en granskning.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens läns landstingRegion SkåneRegion GävleborgRegion GotlandLandstinget DalarnaLandstinget i Uppsala länVästra Götalandsregionen

Sveriges Radios lokala kanaler har granskat hur kommuner och landsting placerar pengar i fonder för att bland annat bygga upp en buffert för framtida pensionsutbetalningar. Det visade sig att många investerar i bolag som förstör klimatet trots att de har klimatmål som uppmanar till mindre användning av fossila bränslen som gas, olja och kol.

Västerbottens läns landsting har som mål att bli ”Sveriges klimatsmartaste landsting” rapporterar P4 Västerbotten. Samtidigt har landstinget placerat tusen miljoner kronor av pensionspengar i en fond där Exxon, ett av världens största oljebolag ingår.

Drygt 180 miljoner kronor av Region Gävleborgs pensionsfond är placerad i en fond där Gazprom, Lundin Oil och BP ingår. Trots att det i direktiven för regionens fond står att det ska tas miljöhänsyn, enligt P4 Gävleborg.

Andra landsting med investeringar i miljöförstörande företag är Västra Götalandsregionen, Landstinget Dalarna, Landstinget i Uppsala län, Region Gotland och Region Skåne.

Efter att granskningen publicerats har flera landsting lovat att se över hur pengarna placeras och lovat att sluta placera i fonder med fossila bränslen.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev