Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Landsting trotsar råd om nekad vård till tillståndssökande

Publicerad: 13 juli 2018, 12:10

Landstingen fortsätter att ge viss subventionerad vård till tillståndssökande.

Foto: Nils Jacobsson/Bildbyrån

Papperslösa personer som sökt tillstånd för att fullfölja sina studier bör nekas subventionerad vård, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Men flera landsting går emot inrådan.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdSKRRegion Skåne

Riksdagen har beslutat att de omkring 9 000 personer som kom till Sverige som ensamkommande barn men som hunnit bli myndiga när beslutet om utvisning fattats eller skulle ha fattats, ska få en möjlighet att söka tillfälliga uppehållstillstånd för att slutföra sina studier.

Omkring en tredjedel av dessa lever i dag i Sverige som vuxna papperslösa efter att de fått avslag på sina asylansökningar. Om personer ur den gruppen söker det tillfälliga uppehållstillståndet för att få slutföra sina studier, och verkställan om utvisning stoppas, kommer de inte längre att klassas som papperslösa utan som tillståndssökande. Och det är här problemet börjar.

Tillståndssökande har under ansökningsperioden, till skillnad från papperslösa, visserligen tillstånd att vistas i landet men inte längre rätt till den subventionerade vård som papperslösa i viss omfattning har, enligt SKL:s tolkning av lagen. Bedömningen har SKL framfört i en promemoria till landstingen.

Men av de tolv landsting som svarat på Dagens Medicins enkät är det inget som kommer låta de tillståndssökande bekosta den akuta vården själva. Istället kommer de flesta landsting, däribland Region Skåne, att betrakta de tillståndssökande personerna som papperslösa fortsättningsvis.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är skillnad på migrationspolitik och vårdpolitik. Jag tycker det är väsentligt att man lämnar landet när man fått ett utvisningsbeslut, men i det fallet man inte gör det så ska inte vår personal i Region Skåne hamna i ett läge där de inte känner sig trygga i sitt vårdutövande, säger Anders Åkesson (MP), vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, till Dagens Medicin.

Sedan Dagens Medicin började undersöka frågan har SKL skickat ut en uppdaterad version av promemorian där de betonar att landstingen inte är bundna av deras tolkning.

Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL, har mejlat en kommentar till Dagens Medicin om skälet till att gå ut med promemorian.

– SKL får nu många frågor från våra medlemmar kring den nya lagen och vi har därför tagit fram ett juridiskt stöd utifrån befintligt regelverk. Det är alltid upp till kommuner, landsting och regioner att välja hur de agerar, säger han.

Ett förtydligande som Anders Åkesson välkomnar.

– Jag tycker det är bra att SKL ändrat sig eftersom detta är en fråga som landstingen hanterar själva. Det är grundläggande med tanke på det kommunala självstyret och de regler som gäller i landstingen, säger han.

Sammanlagt är det åtta landsting som bortser från SKL:s rekommendationer och fyra landsting som inte tagit några beslut i frågan. Resterande nio landsting har kontaktats utan framgång.

Relaterat material

Vården av papperslösa har ökat kraftigt

Vårdpersonal sågar förslag om papperslösa

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev