Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

”Landstingen behöver se över ledarskapet”

Publicerad: 2 februari 2015, 09:41

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), här på Medicinska riksstämman 2014.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån.

Stabsläge, personalbrist och stängda vårdplatser. Nu tar sjukvårdsministern bladet från munnen.


Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat visar en sammanställning från i fjol att det saknas ungefär 2 000 sjuksköterskor i den svenska vården. Den bristen gör i sin tur att sjukhusen tvingas stänga nästan 900 vårdplatser.

Svenska Dagbladet konstaterade i förra veckan att åtta akutsjukhus varit i stabsläge sedan årsskiftet och nu kommenterar sjukvårdminister Gabriel Wikström (S) situationen:

– Vi har personal som lämnar vården på grund av missnöje med arbetssituationen. Många tyngs av administration i stället för att vi låter dem vara proffs på det de är utbildade för. I vår budget hade vi en professionsmiljard som skulle stödja just den utvecklingen, säger han till tidningen.

Professionsmiljarden skulle enligt regeringen ha gått till att: ”förbättra förutsättningarna för rätt användning av professionernas kompetens och påverka landstingens kompetensförsörjning i positiv riktning”. Men då regeringens budget föll i riksdagen uteblev satsningen. Gabriel Wikström anser att ansvaret för att reda ut dagens situation är delat:

– Landstingen behöver se över ledarskapet och hur man organiserar vården och från nationell nivå behöver vi få fram fler utbildningsplatser, säger han till Svenska Dagbladet.

Relaterat material

Brist på 2 000 sjuksköterskor

Ovisst om pengar till landstingen

Mindre pengar till sjukvården med nya budgeten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev